20 години, след като дебютира на сцена с песен с

...
20 години, след като дебютира на сцена с песен с
Коментари Харесай

Пея не само опера, за да бъдем по-близки с публиката: Соня Йончева - slava.bg

20 години, откакто дебютира на сцена с ария с тъжното за старт име Време за прощаване (Time To Say goodbye) в Хит минус едно на Българска национална телевизия, към този момент като сопрано №1 в света с повече концерти т.г. от самата Анна Нетребко, Соня Йончева прави своята церемония Завръщане, която подарява на Пловдив - финансира спектакъла изцяло сама. Специално прелетя от Залцбург и отлита към Арена ди Верона.

В Античния спектакъл в родния си град излиза в дует със своя брат, както тогава, поканила е и продуцента на тв предаването Кирил Ампов - бащата на Графа. "Едва ли не половината аудитория са наши учители от ранните детски години до преди няколко ", както споделя Марин Йончев. 15 години след своята победа в гений шоуто Стар Академи на Нова, той към този момент е оперен артист с интернационална кариера. Твърдението му за половината аудитория от учители по музика, несъмнено, е пресилено - продадените билети са 3000.

За едно непретенциозно пловдивско семейство, което избира пиано, вместо автомобил и влага дребното си пари в културата на своите деца споделя Соня Йончева:

Защо решихте да изненадате с осъществяване на Заблеяло ми агънце публиката на най-прочутия международен фестивал в Залцбург на 100-годишнината му, където бяхте специфичен посетител?


Решението не беше елементарно и трябваше доста да увещавам издателите от Сони за това. Идеята, която ме води е, че тези песни са това, което сме имали, до момента в който в останалата част от Европа е имало Ренесанс, имало е Монтеверди и Барок, който пък, както е известно доста обичам и му посветих собствен албум. В текста на тази ария има една трогателна история, в която агънцето, което отива на заколение, е метафора за живота на българите в онази ера.

Има ли Ваша персонална история, която е обвързвана тъкмо със Заблеяло ми агънце?


Да, това беше една от песните, които татко ми доста обичаше да извършва. А те с майка ми ни възпитаха по този начин, че да ни се демонстрират доста неща, а ние да виждаме всичко и да сътворяваме собствен усет и темперамент. Сега, когато аз дисциплинирам децата си, също желая да им покажа от всичко, а те да изберат какви желаят да станат. Включила съм тази ария и доста други в разнообразни стилове в новия си албум, тъй като считам, че това съкратява дистанцията с публиката.

Аз не желая да бъда на огромно разстояние от хората, а да извършвам за тях, да им откривам и да им преоткривам известни неща от музиката, които не познават или пък не са чували от години. Така включих в концерта в Пловдив и песента от кино лентата Любимец 13 - Замълчи, замълчи, която майка ми доста обичаше да си пее, дружно с песен на Кармен, репертоар от Верди и други Имам концепция да запиша и други български песни.

Кои?

Нека да остане изненада.

Ще запитвам по различен метод - кои други песни бяха обичани на татко Ви?


Има една Яно, мори, Яно (б.р. в обичайна версия е записана от адашката на оперната прима Соня Кънчева). Помня по какъв начин я запях, до момента в който Жоро Тошев ме интервюираше в гримьорната в Метрополитън опера и всички бяха смаяни. Зная, че има риск оперна певица да извършва национални песни. Това е характерен и ОТГОВОРЕН род.

Борис Ангелов
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР