20 години след като беше отменена, задължителната военна служба ще

20 години след като беше отменена, задължителната военна служба ще ...

Франция връща задължителната казарма.


20 години след като беше отменена, задължителната военна служба ще бъде въведена отново във Франция, съобщи France 24.

Решението означава, че френският президент Еманюел Макрон ще спази едно от обещанията в предизборната си кампания.

Макрон изненада всички в страната, след като преди година заяви, че ако бъде избран, ще направи задължително младите хора да прекарат поне един месец в армията "и да имат пряк досег с изискванията на военната служба“.

Той оправда тази своя идея с нуждата от социално обединение в общество, където младите хора имат множество различия в представата си за света. Но тези предложения доведоха и до негативни реакции в армията, която вече има достатъчно сериозни ангажименти с изпълнението на антитерористични мисии в Близкия Изток и Западна Африка, както и да следи за потенциални джихадисти у дома.Опозиционни партии и експерти предупредиха и за евентуалните разходи по обучението на около 800 000 младежи годишно. Миналата седмица министърът на отбраната Флоранс Парли заяви, че "военната служба все пак може и да не е задължителна".

Говорителят на правителството потвърди, че планът на Макрон е за задължителна военна служба и президента не се е отказал от идеята си.

През януари Макрон - първият държавен глава в Елисейския дворец, който не е служил, настоя, че не се опитва да съживи традицията, която беше отменена от бившия президент Жак Ширак.Макрон заяви, че главната цел е да се създадат за младите мъже и жени "общи социални, културни и природни каузи, които да бъдат защитавани по всяко време".

Правителството планира да изпробва плана през 2019 година.

Източник: fakti.bg