20 години съм прекарал между тези деца, за мен това

...
20 години съм прекарал между тези деца, за мен това
Коментари Харесай

Трагедията С Починалата От Левкемия Мими Влезе В Парламента

20 години съм прекарал сред тези деца, за мен това не е единствено неуместно, само че и е чудовищно ", съобщи националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Михайлов.

Той помоли депутатите да почетат с едноминутно безмълвие паметта на умрялото дете, чиито средства за лекуване на онкозаболяване са били забавени от Здравната каса.

" Аз самият съм бил очевидец, по-късно обединение на организации в тази " мегаагенция " за медицински контрол - какъв брой доста са затруднени детските онколози при изписването на лекуване. Затова ви апелирам - да се явят тук шефът на НЗОК и шефът на Агенция " Медицински контрол " и да дадат пояснения за този случай ", заключи Михайлов.

От своя страна ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето и ръководител на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова прикани казусът да не бъде употребен за политически цели.

" Като доктор и като майка изричам своите дълбоки съболезнования за загубата на това дете, тъй като това не се претърпява. Това се съпреживява и от лекуващите лекари. За страдание се случват смърти в България. Има нелечими заболявания и ние по никакъв метод не можем да използваме политически това тук, от тази естрада ", съобщи доктор Дариткова.

Тя бе безапелационна, че ръководената от нея комисия в детайли ще изследва дали има някакви административни нарушавания или недоразумения в лекуването на 6-годишното дете.

Дариткова уточни, че за задачата ще се направи чуване в Комисията по опазване на здравето.

" Това чуване е в ход, на което ще се изяснят всички детайлности, има ли административни нарушавания и недоразумения към лекуването на това дете. Убедена съм, че сътрудниците от ИСУЛ са положили всички старания ", добави още ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 година се разболява от левкемия. Лекарите съумяват да реализират ремисия, само че преди няколко месеца злокобното заболяване се завръща. През април момиченцето е признато в ИСУЛ. Въпреки напъните на лекарите, положението на Мими непрекъснато се утежнява, като през вчерашния ден се наложи детето да бъде сложено на командно дишане поради затруднения със сърцето и белите й дробове. Тази заран Мими издъхна.

Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лв. поради два медикамента - " Винкристин " и " Онкаспар ", които са употребявани за лекуването на дъщеричката им, само че не са в листата с лекарствени артикули, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април медикаментите да бъдат поети от касата, само че гибелта на детето решение нямаше.

Вчера часове след гибелта на момиченцето, от НЗОК оповестиха, че са поискали от Изпълнителна организация " Медицински контрол " да направи цялостна взаимна инспекция по случая с лекуването на 6-годишната Мими. От касата означиха, че шефът на НЗОК на 18 юни е издал заповед за одобрение на заплащането на цялата сума за влятите лекарства на момиченцето, въпреки че подадената от болничното заведение към НЗОК сума е по-висока с 10 000 лв. от сумата, вписана във фактурата, дадена на родителите.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР