20 дни морето е в хватката на сулгана. Не можем

...
20 дни морето е в хватката на сулгана. Не можем
Коментари Харесай

Рибарите за първи път виждат такова чудо по Черноморието

„ 20 дни морето е в хватката на сулгана. Не можем да влезем за риба, да проверим има ли паламуд “. От бурното море се оплакаха риболовците по Южното Черноморие. През този сезон те ловят сафрид и към този момент ревизират дали на чепаретата им няма да се хване и „ циганка “- дребен паламуд, което ще е знак, че рибата е тук и пораства, написа в. " Труд ".

Според морските обаче, никакъв знак не им давал вяра за слука и добра паламудена есен. В други години уловът стартира някъде от края на август и началото на септември, напомнят те.

Сулганът, който им пречи да запърпорят с лодките в залива, е мощно подводно течение. Първо има ветрова вълна, след това морето утихва и сякаш от горната страна е умерено, само че изпод течението копае ями и бушува. Затова и единствено през този месец морето взе три жертви- такава черна серия през есента не е имало в последните години.

В Ахтопол морските вълци се оплакват, че при тях има друго затруднение да влизат с лодките си за риба- „ мелтем “- продължителна ветрпова вълна, която копае ями.

Прогнозите са, че от вторник нататък вълните и теченията би трябвало да утихнат. Тогава ще настъпи часът на истината и ще се разбере има ли паламуд или не.

Риболовците чакат с най-голямо неспокойствие точно този сезон през годината, тъй като уловът на паламуд е най- рентабилен. Поличбите за слука обаче са разнообразни и непостоянни всякога и в никакъв случай не може да се разбере дали пасажите ще дойдат или не по нашите крайбрежия.

В същото време в Бургас изпратиха сезона с фестивал на рибата и виното през уикенда. На скарите цвърчаха сафрид, чернокоп, паламуд и сьомга, а мнозина любители- готвачи се показаха с рибена битка по лична рецепта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР