2 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния

...
2 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния
Коментари Харесай

Плевнелиев: Всяко поколение трябва да води своите битки

2 септември се подреди вечно измежду тези дати в националния ни календар, които демонстрират, че най-значимите си триумфи реализираме със личните си обединени старания, споделя президентът в послание във връзка Деня на независимостта. "Скъпи сънародници, през 1908 година в античния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „ Въодушевен от това свето дело и с цел да отговоря на държавните потребности и националното предпочитание, с благословението на Всевишния възвестявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за без значение Българско Царство”!. Това се споделя в послание на президента Росен Плевнелиев във връзка 107 години от оповестяването на Независимостта на България, публикувано от прессекретариата на президента.

"Делят ни към този момент 107 години от този исторически акт. Не избледняват обаче във времето онази увереност и смелост, с които васалната до тогава българска страна потърси и завоюва своето справедливо и равнопоставено място измежду суверенните европейски страни. Нека помним, че оповестяването на българската Независимост не беше просто официално юридическо деяние. Зад този политически акт стояха деликатна подготовка и единодушие, дипломатическа сръчност и националната воля непременно да бъде предпазено историческото право на българите. Затова 22 септември се подреди вечно измежду тези дати в националния ни календар, които демонстрират, че най-значимите си триумфи реализираме със личните си обединени старания, водени от разсъдък, от единение и от отговорност ", се споделя още в обръщението.

"Показателни са думите, с които един задграничен вестник разказа събитията, впечатлили цяла тогавашна Европа: „ Българите като хора практични и трезви схванаха, че историческите събития не могат да се явят като резултат на един удар, само че на една мудна, методична и енергична подготовка... “.

Само за 30 години след Освобождението България направи голям скок и съумя с неизменност и стратегическа мисъл да реализира исторически победи и да подсигурява своето възходящо развиване. Съединението и Независимостта бяха нужна причина за икономически и публичен прогрес. Тези актове на българския народ респектираха със своята увереност и завоюваха почитание надалеч оттатък границите на България. Всяко потомство би трябвало да води своите борби, да следва своите дела, които времето и събитията постановат. При доста по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и решително зае почтено място на интернационалната политическа сцена. Затова имам вяра, че в случай че успеем да се отърсим от черногледството и поставим старания, и през днешния ден можем да реализираме своите върхове. В дни на тествания постоянно би трябвало да помним решителността и волята на нашите предшественици. В тях ще открием сили и ентусиазъм да отстояваме достолепието на България, националната ни самостоятелност и благоденствието на нашите деца.

Да живее свободна и самостоятелна България!

Да живее българският народ! "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР