2 млрд. лв. трябват за канализация в СофияНад 2 млрд.

...
2 млрд. лв. трябват за канализация в СофияНад 2 млрд.
Коментари Харесай

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60%

2 милиарда лева трябват за канализация в София


Над 2 милиарда лева са нужни за цялостното създаване на канализационната мрежа на София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на Осмата национална водна конференция, проведена от Камарата на строителите в България (КСБ) и Българската асоциация по водите (БАВ). Близо 800 млн. лева са обезпечени за водния бранш на столицата, в това число и за отчуждителни процедури на трасетата до 2025 година, изясни Фандъкова. 400 млн. лева от тях са оптималните планувани за общината по Оперативна програма “Околна среда ”. В програмата има огромен запас, само че той е и извънредно непълен за общините, по тази причина се състезаваме за всеки лев, добави Фандъкова. Тя напомни, че водните планове се реализират след тежки и мудни процедури. Въпреки това от 2009 година до момента в София са построени над 200 км ВиК мрежа, а вложенията в бранша за последните 10 години са над 500 млн. лева, съобщи кметът.

Общо над 11 милиарда лева са нужни за обезпечаване на качествена питейна вода в цялата страна. Това стана ясно от думите на инж. Иван Иванов, ръководител на БАВ. В момента междинните загуби в системата в страната са над 60%, а в развитите страни този % е най-много 20. Съседните на нас страни също имат върху какво да работят, макар че при комшиите загубите се движат в порядъка на 40-45%, сподели Иванов.

За да се подсигурява, че ремонтите и построяването на водопроводната мрежа у нас ще е с нужното качество от водната асоциация оферират въвеждането на знак за качество на употребяваните от фирмите материали. Това ще е самобитна гаранция, че няма да се постанова замяна единствено няколко месеца след привършване на ремонтите, изясни Иванов. И предложи материалите да се тестват непрекъснато, в това число и на самите строителни обекти.

През 2019 година се чака да започват огромните водни обекти, съобщи ръководителят на КСБ инж. Илиян Терзиев. Той бе безапелационен, че браншът има потенциал да ги извърши стига да има системност и нещата да не се случват в последния миг със периоди “за на следващия ден ”. Терзиев съобщи, че стандартизацията на тръжните документи, направена със взаимни старания на КСБ и ръководещия орган на ОПОС, ще направи процедурите за тези поръчки по-прозрачни. И, че стандартизация по същия метод би трябвало да има във всички останали браншове.

Правят 800 км водопроводи


1,5 милиарда лева влагат в 14 области

1,5 милиарда лева са нужни за реализиране на водните планове в 14-те области, които имат определен обединен воден оператор. Това стана ясно от презентацията на шефа на дирекция “Водоснабдяване и канализация ” в строителното министерство Иванка Виденова. Близо 1 милиарда лева за реализирането им могат да дойдат по линия на европейското финансиране, а част от останалите средства ще са от националния бюджет. За реализирането на плановете водните сдружения ще би трябвало да подготвят 197 млн. лева за съфинансиране. С парите ще бъдат построени над 800 километра нови водопроводи и реконструирани 400 км остарели. Ще бъде издигната нова станция за питейна вода, реконструирани 146 броя пречиствателни станции и други.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР