2 млрд. лева за F-16 е сериозно фискално усилие, но

...
2 млрд. лева за F-16 е сериозно фискално усилие, но
Коментари Харесай

Най-удачният момент за България да плати F-16, без да влезе в преразход?

2 милиарда лв. за F-16 е съществено фискално изпитание, само че положителната вест е, че можем да си го позволим, без да нарушаваме законодателството си, нито разпоредбите на Европейски Съюз. Това увери финансовият министър Владислав Горанов пред публицисти в Народното събрание.
Драма с разхода за изтребителя нямало. " Ако бяхме приели примерно някакво небалансирано и несъобразено с опциите нарастване на разноските за обществени помощи и за личен състав, ангажиран в бюджетната сфера, щеше да проблем ", посочи Горанов. По думите му дефицитът нямало да включва тези 2 милиарда лв..
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че не e в течение на детайлностите по договарянията за закупуване на изтребителите F-16. Не мога да кажа какви разновидности е имало за заплащането им, съобщи Стоянова по-рано през днешния ден пред БНР.
" Това, че (самолетите) би трябвало да се платят авансово, не е тъкмо - те не се заплащат авансово, просто парите за тези самолети - 2,126 милиарда лв., ще бъдат преведени по наша сметка, подадени във Федералната банка на Ню Йорк и там ще чакат за заплащане тогава, когато има избрана свършена работа. Така че не бихме могли да кажем, че това е заплащане, само че от позиция на бюджета е заплащане ", съобщи Менда Стоянова.
Как страната ще обезпечи нужните пари за изтребителите, прочетете в този материал.  
По думите ѝ България е в извънредно положително финансово положение. " Не по-малко значимо е това, че има над 10 милиарда лева свободни средства във фискалния запас - т.е. имаме подготвени пари, които можем да преведем още на следващия ден. И считам, че по-подходящо време от това - да се разплатим за тази голяма покупка, която ще се направи тази година, надали ще се откри ", акцентира Стоянова.
Вероятно ще приключим година на кешов недостиг под 2%, както е записано в българския закон и в разпоредбите от Маастрихт, сподели още тя във връзка устрема на България да се причисли към " чакалнята " еврозоната - ERM II.
" По-важното е, че по европейската методология дефицитът не се регистрира на кешова база, а на това, какъв ангажимент е стихотворец и по кое време ще бъде изпълнен. В този смисъл по европейската методология България няма да бъде на недостиг тази година ", сподели Стоянова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР