2 млрд. лева е максимум нормалната сума, която ние можем

...
2 млрд. лева е максимум нормалната сума, която ние можем
Коментари Харесай

Каракачанов оцени 25% шанс сделката със САЩ да се провали

" 2 милиарда лв. е най-много естествената сума, която ние можем да си позволим. Няма да се реже нито от броя, нито от качествата на самолетите " . Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракчанов пред публицисти преди присъединяване си в комисията по защита.

Той още веднъж изясни, че Американският конгрес не дефинира цената за изтребителите, а единствено слага финансовия таван на цената, на която американското държавно управление може да подписа контракт с България.

Каракачанов даде образец със Словакия, за която Американският конгрес дал своя вот 2.8 млн. $, а словашкото държавно управление и Съединени американски щати подписали контракт за 1.8 млн. $. По думите му България и Съединени американски щати би трябвало да се засекат под началната оферта, която страната ни получила в края на предходната година.
 Правителството е на ход и не трябва да се бави за F-16, поучава АСБ
Правителството е на ход и не трябва да се бави за F-16, поучава АСБ

Ценовите упования трябваше да бъдат реалистични още през цялото време

Вицепремиерът уточни, че постоянно има късмет да няма договорка, в случай че двете страни не намерят допустима страна, на която да се срещнат. Този късмет - за неуспех на договорката - Каракачанов прави оценка на не повече от 25%.

Всичко по договорката е пресметнато , увери Каракачанов и добави, че разноските по построяването на инфраструктурата, трябвало да бъде направени в началото от България.

По време на присъединяване в комисията обаче Каракачанов посочи, че в случай че се наложи да се заплаща цялата сумата за изтребителите на куп, ще се наложи смяна и във финансирането на другите плановете за рационализация на българската войска.

Каракачанов уточни, че в 14-дневен период би трябвало да получим и публично предложение за цената на изтребителите.

По отношение на заплатите на военнослужещите Каракачанов разясни, че никой не е обсъждал и не е коментирал намаляването на 20-те им заплати, а по-скоро става въпрос за предизборни спекулации и изказвания.

Предвидено е за идната година да бъдат увеличени заплатите на българската войска и разширение на обществените пакети, с което от военното ведомство се придържат към управническата стратегия на държавното управление, увери вицепремиерът.

Той съобщи, че по никакъв метод не би трябвало да се постанова да се заплаща цялата сума едновременно за изтребителите. По думите му изплащането не би трябвало да бъде за сметка на следващо нарастване на заплатите.
 Американският конгрес утвърди финансовата рамка за осем Ф-16 за България
Американският конгрес утвърди финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в плана за контракт общата сума да бъде 1,2 милиарда долара…

Припомняме, на 16 януари депутатите дадоха мандат за държавното управление да стартира договаряния със Съединени американски щати за закупуване на самолетите, като за решението гласоподаваха 130 народни представители, а 84 бяха срещу.

На 7 май българска делегация, водена от зам.-министър Атанас Запрянов отпътува на Съединени американски щати, с цел да договаря за закупуване на изтребителите.

Очаква се в двуседмичен период американското държавно управление да даде на българската страна план на контракт (LOA). Предвижда се цената за придобиване на първите осем самолета с пакет от нужните бойни качества да е в границите на 1,2 милиарда $.

В позиция на Атлантическият съвет до медии излиза наяве, че държавното управление е на ход и не трябва да се бави за F-16.

Според членовете на Атлантический съвет в началото плануваните от България 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност като финансова рамка на плана са били незадоволителни. Те считат, че тази сума не би била задоволителна даже за закупуването на шведските изтребители " Грипен " за постигане на цялостния пакет от качества.
 Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, изясняват от Локхийд Мартин
Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, изясняват от Локхийд Мартин

По думите на Джон Нилсън утвърждението на Конгреса е значима стъпка в договарянията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР