2 милиона лева допълнително към бюджета за догодина поиска ръководството

...
2 милиона лева допълнително към бюджета за догодина поиска ръководството
Коментари Харесай

Александър Велев: БНР остава недофинансирано

2 милиона лв. в допълнение към бюджета за следващата година изиска управлението на Българското национално радио на съвещание на медийната комисия в Народното събрание. Генералният шеф на БНР Александър Велев срещна депутатите с плана на средствата за следващата година за активността и издръжката на националната медия. Той сподели, че радиото остава недофинансирано, а бюджетът е същият. Парите не са променяни от 2012 година, когато от тях  на радиото са били взети 7 милиона лв. и са били добавени към тези за БНР, от този момент те не са и връщани.

За 2018 година БНР ще би трябвало да направи и нови заплащания, подбудени от разногласията с " Музикаутор ".

Вече втора година БНР предлага и откриване на районна радиостанция в Плевен, акцентира Александър Велев и даде положителни образци от практиката:

Регионална радиостанция в този регион би съответствала на ползите на хората в района, би се занимавала с районните проблеми, би разкрила работни места за висококвалифицирани експерти в този район.

Аз зная по какъв начин ние съумяваме във Видин да задържим 30 души там да работят, високовалифицирани хора, тъй като имаме работни места и тъй като имаме радио. Смятам, че това от извънредно значение за развиването на този район,. Но при по този начин квалифицирания план за бюджет на Република България за 2018 година това явно няма да може да се осъществя.

Важно е развиването на Радио България, за което са нужни към 500 хиляди лв.. В проектобюджета повее пари би трябвало да отидат и за нарастване на езиковите редакции и интернет уеб страницата, само че това надали ще се случи. Остава остра необходимостта  от нарастване на заплатите и за музикалните сформира на БНР, сподели генералният шеф. 856 лв. е заплатата на музикантите сега, сподели Александър Велев:

С 856 лв. ние желаеме да ги задържим, Непрекъснато имаме текучество, а музиканти се намират елементарно.

И ръководителят на музикалните сформира на БНР Теодосий Спасов разяснява обстановката пред депутатите:

Радиото съдържа едни от най-хубавите музиканти на нашето време. Съставите на Националното радио съдържат каймака на нашата българска национална просвета. Много е тъпо когато видиш някой да потегля да си това заради причина, че той не е оценен задоволително добре.

Председателят на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов сподели, че сред двете четения ще бъдат направени диалози:

Обещавам ви да седнем сред първо и второ четене да се отнесем, съществено към този проблем и в действителност да помолим в действителност да се получи едно повишение на бюджета.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР