2 хиляди таксита по-малко ще се движат в София в

...
2 хиляди таксита по-малко ще се движат в София в
Коментари Харесай

Такситата на Нова година - тройно по-скъпи

2 хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се добавя със съвет, в случай че цените са двойни, да се търси ДАИ или общината. Не единствено в столицата, само че в Пловдив, Бургас, Варна и останалите огромни градове неофициалните цени ще са тройни, а наемането на такси - доста мъчно.
Водачи на жълти коли се отхвърлят да работят в празничната нощ.
“Нямаме тласък. До 2016-а особено за Нова година возихме на двойна цена и клиентите го разбираха. Но тази процедура беше отстранена от компаниите, за които работим. Каква ми е изгодата да въртя кормилото на елементарни цени, вместо да чествам със семейството”, пита таксиметровият водач Иван Николов.
Колегата му Николай Маринов от Пловдив обаче ще работи, защото на този празник изкарва 500-600 лв., прилагайки правилото “ден година храни”.
В Пловдив такситата са сред 2500 и 3000. На предишния 31 декември вечерта излезли не повече от 600. Сега Деян Станев, ръководител на асоциацията на таксиметровите водачи, чака да са 1000, които ще возят на нощна цена от 92 ст. за километър.
Горе-долу едновременно заведенията гонят клиентите. Хората излизат в дребните часове на студа и чакат такси, а колите са малко и настъпва същинско наддаване, призна Маринов.
По думите му изнервените клиенти сами предложили тройна цена единствено и единствено да се приберат. Така за разстояние от 3-4 км от центъра до “Кючук Париж” броят по 50 лв..
Затова и Спас Атанасов, ръководител на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, посъветва такси да се поръчва по мобилно приложение и клиентът да разгласи и бакшиш.
По Нова година на таблета на един водач излизат сред 50-60 адреса и той се затруднява по какъв начин да ги обслужи.
Най-добрият метод да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата, поучава обаче ръководителят на съюз “Такси” Кирил Ризов. Той счита, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта доста от колите ще возят на двойна цена и това е заслужено, защото водачът е избрал да работи, а не да е с околните си.
Шефът на “Окей супертранс” Людмил Лазаров поучава клиентите, в случай че таксиджиите изискат двойна цена, да се оплачат във компанията, в ДАИ, в общината.
В Бургас водещите таксиметрови компании публично декларират, че цените няма да скачат в новогодишната нощ, само че опитът всяка година демонстрира друго.
Една от най-популярните компании в града, която предлага 20% отстъпка при повикване, ще работи на 31 декември без тази екстра. “Така ще подтикваме повече водачи да излязат на работа”, споделят от таксиметровото сдружение, което вози на 87 ст./км дневна и 97 ст./км нощна тарифа
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР