2 август е символ. На тази дата преди 120 години

...
2 август е символ. На тази дата преди 120 години
Коментари Харесай

Премиерът Денков: 2 август е символ, доказва, че идеята за демокрация не е увиснала на бесилото

2 август е знак. На тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия потвърждават, че концепцията за „ демократска република “, в която „ българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение “, не е увиснала на бесилото дружно с Левски. Тази концепция дава смисъл и вдъхва геройство на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството сред всички народности. 

Това сподели министър председателят акад. Николай Денков в словото си на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Илинденско-Преображенското въстание е събитие с изключително висока историческа стойност за актуалната българска нация. Защото поривът на въстаниците за независимост не е егоистично националистически. Идейното знаме на тази независимост е „ цялостната политическа автономност на Македония и Одринско “ с равни права, равни отговорности, равни отговорности и равни благоприятни условия за развиване за всички общности, без разлика на „ религия и националност “. Подобни промени са обещани от Великите сили в Берлинския контракт от 1878 година, само че по този начин и не се осъществят в залязващата Османска империя, означи министър председателят. 

Не е инцидентно, че таман българите са движещата мощ в най-масовото въстание против Османската империя по тези земи. В географските области Македония и Източна Тракия тогава те са и най-многочислената, и политически най-активната част от другояче разнородното ù население. Българското наличие и образ както на въстанието, по този начин и на цялостното революционно придвижване в Македония и Одринско, е прието от всички – от османските управляващи, от останалите етнически общности и балканските съседи. Не вършат изключение и Великите сили, които по това време ревностно бранят наследството на Османската империя. Техните дипломати и публицисти разказват освен възходящото въздействие на Българската екзархия. Във фокуса им все по-често попадат дейностите на революционната организация, чиято интензивност при започване на XX век се трансформира в същинска опасност за многовековната империя, добави още акад. Денков. 

За страдание, тематиката на деня не е добра. Днес за следващ път хората в България са гневни и имат съображение, тъй като сме очевидци на следващото садистично деяние, което е останало неусетно от правосъдната система. Това сподели при започване на днешното държавно съвещание министър председателят акад. Николай Денков по мотив случая с обезобразеното момиче от Стара Загора, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Шокиращо е както безразличието към непознатата болежка от длъжностни лица, по този начин и гласовете за поддръжка, въпреки и редки, към това незаконно действие, които се появиха през последните дни, съобщи Денков.

Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, с цел да пресечем настъплението на експанзията и болката в нашия живот. Във връзка с това разпореждам на министъра на правораздаването, министъра на вътрешните работи, министъра на труда и обществената политика и министъра на образованието и науката през идната една седмица деликатно да прегледате това, което не работи във вашите системи и да предложите промени, с които да променим тази отрицателна наклонност. Моля ви да набележите и ограниченията, които не са единствено в региона на държавното управление, а засягат и другите институции, обърна се министър-председателят към министрите.

Очаквам силите на реда да употребяват мощ единствено тогава, когато е безусловно належащо, а в останалото време да бъдат мощ на положителното. Който не схваща разликата, няма място в системата на вътрешните работи. Това е, което зависи от държавното управление, добави Денков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР