2 940 бронзови монети от периода ІІ-І век преди Христа

...
2 940 бронзови монети от периода ІІ-І век преди Христа
Коментари Харесай

Предаваме на Турция 3 000 антични монети, конфискувани от контрабандист

2 940 бронзови монети от интервала ІІ-І век преди Христа с генезис античния град Амисос ще бъдат предадени на Турция от митническите управляващи у нас. Това оповестиха от пресслужбата на Агенция „ Митници “. Античните монети са иззети в интерес на страната, откакто водач на ТИР направил опит да ги внесе скрито в страната ни от южната ни съседка, скрити във фабрична празнина на товарният автомобил, който управлявал. Контрабандата била спряна при инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

Монетите били с общо тегло 24,850 кг, разпределени в три пластмасови бутилки с размер от по литър и половина, а всяка бутилка била увита с черен плат и облепена с тиксо по този начин, че наличието да остане прикрито.

Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е открила, че всички те са групова находка от античния град Амисос, ситуиран на територията на Република Турция и имат висока научна и експозиционна стойност.

Най-много от тях - 1570 броя, били с древногръцката богиня на успеха Нике. Монетите с лика на бога на войната Арес и пай меч на противоположната страна били 987 броя. Останалите също били с изображения на древногръцки божества, измежду които лице с глава на Зевс и тил – орел върху гръмотевица, а 6 били мощно изтрити. Стойността на цялата пратка, съгласно експертизата е била 73 500 лв..

Със заповед на шефа на Агенция „ Митници “ те се дават безплатно на Министерство на културата според чл.239, алинея 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Република Турция в осъществяване на Споразумението сред държавните управления на Република България и Република Турция за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности.

Срещу водача на товарния автомобил е издадена условна присъда, а контрабандната пратка е конфискувана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР