2.9% се очаква да бъде растежът на световната икономика през

...
2.9% се очаква да бъде растежът на световната икономика през
Коментари Харесай

Липсват сигурни активи за инвестиции в развиващите се страни

2.9% се чака да бъде растежът на международната стопанска система през 2017 година по отношение на 2.5% през 2016 година Още по тематиката
Очакванията Фед да вдигне лихвения % се покачват
13 юни 2017
Централните банки на Съединени американски щати, Англия и Япония са във фокуса на пазарите
12 юни 2017
Когато Brexit удари Лондонското сити

Франкфурт, Дъблин и Париж са заели невисок старт като кандидати да откраднат парче от бизнеса на английската столица
12 май 2017
Bank of England може да вдигне лихвите при започване на 2019 година

Централната банка ще поддържа рекордно ниските равнища заради забавения стопански напредък и неяснотата от договарянията за Brexit
12 май 2017
Има едно мрачно облаче, което стои зад най-хубавия интервал на синхронен напредък сред развитите и разрастващите се стопански системи през това десетилетие. И във времето то може да докара до неустойчивост на международните финансови пазари. Проблемът е избран от хедж фонд мениджъра Стевън Джен като задълбочаващ се дисбаланс в неналичието на нови активи убещижа (които да са по-сигурни при пазарни турбуленции), макар че световната продукция се усилва.

Разминаванията

Китай и други разрастващи се страни натрупват благосъстояние, само че не съумяват да основат задоволително положителни локални пазари, които да разполагат със лични безрискови принадлежности. По този метод вложителите разчитат прекомерно доста на американските ДЦК съгласно аргумента на Джен, което може да докара до облигационен балон и кара вложителите да влагат средства в рискови активи.

Това е изменена версия на аргумента " пренасищане със спестявания " на някогашния шеф на Фед Бен Бернанке от 2005 година, когато по този метод той изясни за какво американските държавни разноски по заемите бяха ниски, макар че лихвите нарастваха, отбелязва организацията.

Сега несъответствията по настоящата сметка сред Съединени американски щати, Китай и Япония са се намалили, а най-големите стопански системи в Азия са натоварени с огромни задължения, което подкопава концепцията, че имат прекалено много спестявания.

Вместо това казусът е, че разрастващите се пазари към момента не са в положение да основат финансови принадлежности, които вложителите са склонни да държат в сложни за пазарите времена. Това изисква въвеждане на правилата на правовата страна, заслужено контролиране и основаване на условия по този начин, че вложителите да могат да изтеглят парите си, когато това е належащо.
Капиталовите пазари в разрастващите се страни към момента не са задоволително развити и не дават отговор на развиването на действителните браншове в стопанската система, декларират Джен и сътрудника му Николо Бандера. Растежът на тези страни продължава, до момента в който развиването на финансовите им пазари изостава.

За Фед, Brexit и ниската рентабилност

Купуването на американски съкровищни бонове и облигации е все по-ограничено заради провежданата от Фед рестриктивна парична политика. Според управлението на Федералния запас американската стопанска система е все по-близо до постигането на двете си съществени цели – цялостна претовареност и здравословното равнище от 2% инфлация. Безработица от 4.3% обаче е под нивото, което би могло да се поддържа, без да се генерира инфлация. На това се дължи и политиката централната банка да изкупува ДЦК и да усилва лихвените проценти.

Докато паричната политика на Фед лимитира вариантите за вложения в държавни облигации, вложенията в ДЦК на Англия и Китай се преглеждат като рискови. От една страна, политическата неустойчивост и неразбираемото бъдеще към Brexit раздрусаха доверието в облигациите на Bank of England. От друга страна, акумулирането на огромните количества дълг в китайската стопанска система и комунистическата природа на китайската политика са главните аргументи за ниския интерес към китайските финансови принадлежности. Едва 3.7% от издадените китайски ДЦК са благосъстоятелност на задгранични вложители.

Германските ДЦК също не пораждат необикновен интерес измежду вложителите заради ниската си рентабилност и неголемите издадени количества. Според Цуей Ли, макроикономически откривател от Хонконг, единствената стопанска система, която има капацитета да стабилизира международния пазар на ДЦК, е китайската. По думите на Ли обаче китайското държавно управление прави грешката да подтиква корпоративните пазари, вместо да развива пазара на държавни облигации, създавайки интернационалните благоприятни условия за вложение и конкурирайки водещите американски принадлежности.

Общите заключения

Голяма част от анализаторите обаче имат вяра, че все по-голямото присъединяване на китайските финансови принадлежности в международните показатели е знак за възходящо интернационално доверие и в китайския пазар на ДЦК. Люк Спажиц, водещ портфолио управител в Pacific Investment Management, споделя, че признаците на повишаването на смисъла на китайската национална валута и сигурност към този момент са почнали да се демонстрират, откакто във вторник ЕЦБ трансформира част от запасите си от долари в юани.

Според Джен разширението на облигационния балон е най-забележимо в смяна на дяловото съответствие в международната стопанска система. По данни на Bloomberg, до момента в който през 2006 година приносът на разрастващите се страни към продукцията на международната стопанска система е бил едвам 26%, през 2017 година се чака той да доближи 40%, за сметка на този на развитите страни, който ще намалее до 60%. Намаляващата разлика в общия принос към световната стопанска система в композиция с неналичието на политическа и финансова непоклатимост в по-голямата част от разрастващите се страни е и повода вложенията тях да се смятат за високорискови.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР