2,4 млрд. лева са постъпили в държавния бюджет от сектор

...
2,4 млрд. лева са постъпили в държавния бюджет от сектор
Коментари Харесай

Туризмът с приходи от 2,4 млрд. лв. за първото полугодие

2,4 милиарда лв. са постъпили в държавния бюджет от бранш " Туризъм " единствено през първите шест месеца на годината. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Сумата е с 13 на 100 повече в съпоставяне със същия интервал на 2016 година

През целия летен сезон от май до октомври министърът чака да бъдат регистрирани 5,7 млн. нощувки, най-вече от българи, което е растеж към 5% по отношение на предходната година. Близо 6 на 100 се чака да е нарастването на туристите през целия сезон. Посещенията от Германия, Англия и Франция са с към 20% повече. Толкова е и повишаването на летовниците от Чехия и Полша, написа деловият портал econ.bg.

Руснаците са с 10% повече, гостите от Гърция - с 5 на 100, а от Румъния - с 2-3%. През полугодието в страната са пристигнали 3,3 млн. задгранични туристи, което пък е с 8 на 100 повече по отношение на същия интервал на 2016 година

По думите на Ангелкова, България от ден на ден се свързва с качество на предлагания артикул, а не като бюджетна дестинация. Според нея доказателство за това са капиталовите планове за създаване на 5-звездни хотели по българското Черноморие.

" Повече информация за тях ще има, когато бъдат приключени проектите, само че тези съществени планове демонстрират, че сме на прав път във връзка с предлагания туристически артикул ", изясни тя.

Относно контрола, Николина Ангелкова сподели, че инспекциите на министерството на плажовете и заведенията тази година посочили, че нарушаванията понижават, съгласно министъра, към 5% са нарушаванията в туризма по отношение на всички други нарушавания в страната.

При инспекциите на плажове едно от най-честите нарушавания било неналичието на задоволителен брой спасители. На някои линии пък се следило и разминаване сред свободната зона за слагане на чадъри и кърпи и площта с платени чадъри и шезлонги. Най-често отклонението било към 10% по отношение на регламента, който планува площите да са по 50% от линията.

Тази година обаче инспекторите се натъкнали и на по-различни нарушавания, свързани непозволено потребление на плажове Ангелкова разясни, че това са случаи, при които има завършени търгове за отдаване чартърен, само че определеният собственик не подписва контракт и употребява непозволено линията, без да заплаща отговорностите си към страната, само че извършвайки комерсиална активност на нея. Сигнализирали сме способените органи и за два от плажовете към този момент има заплащане, бе безапелационна министър Ангелкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР