2 367 училища в цялата страна отварят врати днес за

...
2 367 училища в цялата страна отварят врати днес за
Коментари Харесай

60 хиляди първокласници ще прекрачат прага на училище


2 367 учебни заведения в цялата страна отварят порти през днешния ден за учениците и дават началото на новата 2018/2019 образователна година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По данни на Министерството на образованието и науката учебният звънец ще прикани в клас 680 хиляди възпитаници от цялата страна. От тях към 60 хиляди са първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на класната стая. В столицата техният брой е към 12 хиляди

Над 150 учебни заведения пък ще открият новата образователна година с напълно актуализирана и осъвременена материална база. В някои от образователните заведения строителните действия не съумяха да приключат в точния момент, само че институциите увериха, че там ще бъде основана специфична организация, с цел да не се пречи на образователния развой.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев увери, че страната продължава да поставя всички старания за привличането и връщането на децата в учебно заведение, както за възвръщане на интереса им към образованието. През миналата година са издадени 509 наказателни постановления на родители и са спрени доста обществени помощи.

През актуалната образователна година ще има и 27 паралелки със предпазени специалности, измежду които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически транспортни средства за градския превоз, нуклеарна енергетика, металургия на цветните метали и други В 65 паралелки учениците ще се образоват за специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда - механик, машинен оператор, оператор, заваряване, стругарство.

Над 2800 възпитаници тази година ще се образоват в дуална форма на образование, спрямо 1800 през миналата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР