2/3 от младите българи в активна възраст посещават очен лекар,

...
2/3 от младите българи в активна възраст посещават очен лекар,
Коментари Харесай

2/3 от младите българи посещават очен лекар само при проблем

2/3 от младите българи в дейна възраст посещават очен доктор, единствено в случай че имат проблем с очите. Едва 16 на 100 преглеждат зрението си един път годишно, а единствено 5% минават на очен обзор на всеки 6 месеца. Данните са от представително изследване на организация " Маркет линкс " измежду 448 души на възраст сред 21 и 45 години.

1/3 от интервюираните оповестяват, че са с нарушено зрение. Процентът съответствува и със статистиката в международен мащаб, разяснява очният хирург доцент Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на офталмолозите в България:

„ Около 1/3 от хората имат рефлекционни аномалии, свързани с неточност на оптиката на окото. Тези аномалии към този момент се поправят по по-различен метод “.

Очите са внимателен орган, който изисква точно отношение и внимание. В този смисъл служебните профилактични прегледи, които хората минават всяка година, не са изключително ефикасни, счита доктор Иво Боршуков, член на Американската академия по офталмология.

Очилата и лещите са най-широко употребяваните способи за промяна на зрението. Едва 3 на 100 от дейните млади българи се доверяват на новите технологии, измежду които е и лазерната промяна. Специалистите у нас към този момент ползват най-модерния способ за лазерна промяна Смарт сърф, уточни доктор Боршуков.

Лазерна промяна може да се ползва след 18-19-годишна възраст. Операцията не се заплаща от Здравната каса. Струва сред 1 200 и 1 700 лв. на око за 1 процедура и към момента малко хора могат да си го разрешат. Но съгласно лекарите очила или лещи, подменяни неведнъж през годините, излизат по-скъпо.

Профилактиката е основна за положителното зрение, поучават лекарите. Особено за хората, чиято специалност изисква работа на компютър.

Що се отнася до децата доктор Боршуков предлага най-много 2 часа дневно пред екрана. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР