2-3% от българите се ваксинират срещу грип, докато в Европа

...
2-3% от българите се ваксинират срещу грип, докато в Европа
Коментари Харесай

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

2-3% от българите се имунизират против грип, до момента в който в Европа това вършат над 70 % от хората, заяви в Русе националният консуртант проф. Татяна Червенякова, ръководител на Българското сдружение по инфекциозни заболявания. Тя участва на XI-та годишна национална конференция по инфекциозни заболявания на тематика: „ Инфекции в ежедневната процедура. Новости при ХИВ/СПИН “, съобщи БГНЕС.

Тази година ни чака нов вариант – „ Мичиган А “, който до момента се е срещал по-рядко у нас. Според проф.Червенякова страната ни изостава във връзка с ваксиналното покритие на сезонния грип, а това не трябва да се подценява поради риска от затруднения, които крие болестта – изключително при дихателната и нервната системи.

„ За мен в процеса на имунизиране би трябвало да имат присъединяване и работодателите, които да обезпечават ваксини на чиновниците си. За наслада има много компании, които го вършат “, разяснява проф. Червенякова. Тя напомни, че имунизирането против грипа е наложително за хората над 65 години и за децата.

Началникът на отделението по Инфекциозни заболявания към УМБАЛ-Русе доктор Доротея Игова извади статистика, съгласно която годишно през отделението минават сред 1100 и 1200 пациенти. Повече от половината от случаите са свързани с чревни инфекции, следвани от въздушно-капкови инфекции. На трето място са трансмисивните инфекции като лаймска болест, марсилска тресчица, ку тресчица. Ваксинирането против хепатит е довело до понижаване на пациенти с това заболяване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР