2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си.

...
2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си.
Коментари Харесай

Масово младите българи предпочитат да живеят с родителите си

2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си. Това сочат последните данни на „ Евростат”.

Статистиката регистрира забележителна разлика в жилищните условия измежду младежите в Европейския съюз. Младежите в Централна и Източна Европа в максимален % живеят в претъпкан дом.

Средният индикатор за Европейския съюз е 27%. За съпоставяне 62 на 100 от българите от 15 до 29 години населяват пренаселено жилище, пред нас е само Румъния. Малта е на другия полюс – 4% от младежите в живеят в същите условия.

2/3 от младите българи населяват общ дом с родителите си – у нас разликата сред дамите и мъжете е най-чувствителна – към 60 на 100 от представителите на нежния пол и 80 на 100 от представителите на мощния пол живеят под един покрив с майка и татко.

Обитателите на апартамент в софийския квартал „ Кремиковци” се майтапят, че живеят в къщата на зетовете си. Под един покрив са 4 генерации – постоянно се събират 12 души.

Къщата построили родителите на сестрите Сава и Таня преди повече от половин век. Когато девойките пораснали и се задомили, не желали да се отделят една от друга и довели тук и мъжете си.

Въпреки, че младите си имат лични жилища, те избират да живеят с родителите си. Подобна е и наклонността в Европа. Специалистите я изясняват със стандарта на живот, само че и с настройката. И предизвестяват, че най-здравословно за развиването на личността е отделянето от родителите в интервала на пълнолетието.

„ Една от огромните задания на юношеството е детето да откри отговор на въпроса по какъв начин се става възрастен и да се отдели от престижа на родителите, да може да поеме отговорност за личния си живот”, разяснява Весела Банова, Сдружение „ Дете и пространство”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР