198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци

...
198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци
Коментари Харесай

БАБХ провери 198 обекта за плодове и зеленчуци

198 инспекции на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци е направила дирекция „ Контрол на храните “ към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в страната, оповестиха от ведомството.

За две седмици контролните органи са осъществили тематична инспекция, която включва индустриални обекти, извършващи действия пакетиране на пресни и/или замразени плодове и зеленчуци за продажба до краен консуматор – обекти за пакетиране, хранилища за търговия на едро и магазини, предлагащи пакетирани плодове и зеленчуци.

Издадени са 12 наставления за отстраняване на нарушавания в обектите, включително 3 случая, при които не са посочени данни на пакетиращата компания.

Установени са несъответствия в 9 обекта. В 5 от тях липсва информация върху етикета на пакетираните плодове за обработката им с добавки в храните като глазиращи сътрудници Е 904 и Е 914. При останалите четири пакетираните цитрусови плодове не са етикетирани с информация за осъществената им обработка с консерванти (препарати за растителна защита) и с нужното документално предизвестие за потребителите, че кората е негодна за консумация.Проверяващите не са установили несъответствия с качествените условия според пазарните стандарти на предлаганите пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци.

Проверките се вършат за определяне спазването на законодателството за храните, както и за сходството им с условията на Общия пазарен стандарт или Специфичен пазарен стандарт, към който принадлежи продуктът във връзка с качеството – посочването на съответния клас върху опаковката, даване на информация за храните на потребителите по повод етикетирането на продуктите и информация за третирането им с консерванти и препарати за растителна отбрана, употребяваните добавки на етикета, включително и документално напътствие плодовете да се измиват добре преди консумация. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР