1969 г. Адриана Владимирова Дунавска е българска състезателка по художествена

...
1969 г. Адриана Владимирова Дунавска е българска състезателка по художествена
Коментари Харесай

Родена е Адриана Дунавска

1969 година
Адриана Владимирова Дунавска е българска състезателка по художествена гимнастика. Тя е първата българска олимпийска медалистка в художествената гимнастика и едно от „ Златните девойки “ на Нешка Робева.
През 1988 година на Олимпиадата в Сеул художествената гимнастика за пръв път е включена в олимпийската стратегия. С дебюта си на олимпийските игри Адриана печели сребърен орден в битка с Марина Лобач и Александра Тимошенко (и двете от СССР). Адриана има сестра близначка – Камелия, която също е гимнастичка. В началото се занимават с художествена гимнастика под управлението на треньорката Борислава Кютчукова, в Клуб ЦСКА (София), а по-късно със Светла Колтчевска. В националния тим упражняват под управлението на Нешка Робева. Въпреки получена фрактура на дясното ходило взе участие през 1987 година на Световното състезание във Варна.
През юни 2007 година е назначена за старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика. През 2006 получава покана от Франция да поеме техния народен тим, само че заради уговорката си към нашия тим остава с него до завръщането в България след олимпийските игри в Пекин. През 2008 напуща българския народен тим и става старши треньор на френския народен тим – самостоятелно и отбор. Под нейно управление тимът отбелязва внезапен напредък, като резервира духа на френската гимнастика, само че бива обогатен с доста комплицирани детайли, типични до тогава единствено за водещите школи, една от които е българската.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР