196 лица с увреждания са се възползвали от домашен помощник,

...
196 лица с увреждания са се възползвали от домашен помощник,
Коментари Харесай

196 лица с увреждания са се възползвали от домашен помощник в Смолянско

196 лица с увреждания са се възползвали от домакински асистент, обществен и персонален помощник по план на Община Смолян за 500 000 лева Това стана ясно на финалната конференция по плана „ Подкрепа за самостоятелен и заслужен живот на хора с увреждания от Община Смолян “, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 “, съфинансиран от Европейския обществен фонд, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян. Ръководителят на плана Татяна Костадинова съобщи, че обхванатите лица са от 23 обитаеми места в общината, в това число и град Смолян. Главата цел на плана е възстановяване качеството на живот на хората с увреждания от община Смолян и техните фамилии, като им бъдат обезпечени съществени обществени и здравни услуги в общността или домашна среда. Специфичните цели на плана са обезпечаване на опция за самостоятелност на хората с увреждания, поддръжка на фамилиите, в които има такива хора и разширение размера и разнообразието на обществените услуги.
Продължителността на плана е 23 месеца, като в 18 от тях, хората са имали опцията да се възползват от услугите на домакински асистент, персонален или обществен помощник. Сред главните действия, осъществявани по плана са здравно обслужване, при което е осъществявано мерене на кръвно налягане, слагане на инжекции, системи, следене на медикаменти. От тази активност са се възползвали 26 потребителя. Друга активност е рехабилитация, която се ползва при хора с инфаркт, инсулт и други заболявания, засягащи двигателно-опорните функционалности, като тук са обхванати 18 консуматори. Костадинова уточни, че по време на плана е оказана и психическа помощ на 12 лица с увреждания и техните фамилии. Проектът завършва в края на годината.
Секретарят на Община Смолян Момчил Николов съобщи, че Министерството на труда и обществената политика възнамерява през идната година финансирането по тези планове да продължи. „ На този стадий не е ясно по какъв начин, само че най-вероятно от държавния бюджет. Тежестта за общините ще се усили. Съпътстващите услуги като психолог и здравна сестра ще бъдат за сметка на общината. Приключваме плана на 31 декември, само че има вяра, че ще продължим с обгрижването на хората с увреждания в общината и през идната година “, сподели още Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР