(1959 ~ 2006) Ваган Ананян живее само 47 години. Животът

...
(1959 ~ 2006) Ваган Ананян живее само 47 години. Животът
Коментари Харесай

Портрети на човешката душа ♠ Ваган АНАНЯН

 (1959 ~ 2006)

Ваган Ананян живее единствено 47 години. Животът и творчеството му са тясно свързани с Армения, Украйна и Естония, а превъзходните му платна населяват частни сбирки по целия свят. Въпреки това, и до през днешния ден той е считан за малко прочут художник. Одеският музей за западно и източно изкуство показва в негова памет изложбата „ Вечният рицар ” и демонстрира на необятната аудитория творбите на надарения, само че подценен художник.

Роден в Ереван, Ваган се учи на рисувателно изкуство и комбинация при известния ваятел Сергей Степанян. В столицата на Армения младият художник показва и първите си три авторски изложения. През 1985 година той отпътува за Талин, а по-късно живее и твори в Одеса, където остава до края на живота си.

Трагична е историята на живота на Ваган Ананян. В Талин той работи, реди изложения, сприятелява се, враждува. Преди това, в Ереван, напълно млад, той учи, работи, сприятелява се и враждува. Три страни и два живота – единият досега на тежката черепно-мозъчна контузия през 1995 година, а другият – по-късно.

В края на 80-те, Ваган рисува най-вече портрети. Подписва ги с Kilp Vahan. Kilp на естонски значи „ щит “. По същото време той е участник в Салона на изкуствата в Москва и Ленинград. През 1996 година показва първата си независима галерия в Одеса, а през 2005-та е поканен на Биеналето във Флоренция. Там художникът взе участие с три свои произведения, които получават висока оценка. Днес неговите творби се намират в доста частни сбирки в цяла Европа, Северна Америка, Австралия и Япония.

„ Основният план на последните и най-хубави творби на Ваган, това е сътворението на света ”, споделя изкуствоведа Олга Савитская. Ваган се обръща към разнообразни тематики – метафизичен, мистически, а най-после и древен. Неговият жанр се мени и от дръзновен се трансформира в детски и доверчив, а палитрата му от гореща гранатово-златиста става прозрачно-въздушно синя. Самият художник назовава своите картини „ молебствия ”.

Прахът на Ваган Ананян е разпилян в трите града, в които минава неговия живот – Ереван, Одеса и Талин. Картините му рисуват портрети на човешката душа.

Изображения: oweamuseum.odessa.u
Снимка: Wikimedia Commons

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР