195 136 175 лв. глоба трябва да платят Лукойл-България ЕООД

...
195 136 175 лв. глоба трябва да платят Лукойл-България ЕООД
Коментари Харесай

Над 195 000 000 лева глоба за Лукойл от КЗК

195 136 175 лева санкция би трябвало да платят " Лукойл-България " ЕООД и " Лукойл Нефтохим Бургас " АД, откакто Комисията за защита на конкуренцията ги глоби за корист с господстващо състояние на пазара на предпазване на горива.

Какво са създали : Според антимонополния орган сдруженията са ограничавали достъпа на други вносители и производители до данъчните хранилища, свързвани с терминалите в Росенец и Варна, а също и до нефтопродуктопроводите на групата.

Установени са нарушавания както на националното законодателство, по този начин и на европейското. Затова и Комисия за защита на конкуренцията е съгласувала решението си с Европейската комисия.

Детайли : " Лукойл " има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, а също така има висок пазарен дял на пазара на предпазване на автомобилни горива, само че в това време от над 5 години сдруженията в групата ползват антиконкурентни практики, пишат в решението си от комисията.

Законово условие е горивата да минават през данъчни хранилища, чието създаване изисква големи вложения, а наемането на непознати е лимитирано " заради обстоятелството, че най-големите потенциали в страната са благосъстоятелност на господстващото дружество ", означават от Комисия за защита на конкуренцията.

" Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите ", акцентират още от комисията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР