1906 г. — Вулканът Везувий изригва и разрушава Неапол. Вулканът

...
1906 г. — Вулканът Везувий изригва и разрушава Неапол. Вулканът
Коментари Харесай

7 април 1906 г. вулканът Везувий изригва и разрушава Неапол

1906 година — Вулканът Везувий изригва и унищожава Неапол.

Вулканът Везувий се извисява на височина 1 277 м над морското равнище, покрай Неаполитанския залив, Италия. Той е единственият деен вулкан в континенталната част на Европа. Кратерът му е с дълбочина 217 м и обиколка 1 400 м. Диаметърът на основата му е повече от 3 км.

Везувий изригвал от време на време в продължение на повече от 12 000 години. Днес над кратера се издигат тънки ленти пушек, а по скатовете му има пукнатини, през които прониква жега, задоволителна да се възпламени лист хартия.

В подножието на Везувий има доста овощни градини и лозя, само че скатовете във високата му част са пусти и наподобяват потискащо и застрашително. През XX в. са регистрирани шест огромни изригвания на вулкана.

Най-известното изригване на Везувий през 79 година унищожило градовете Херкулан и Помпей. Вулканът изхвърлил от недрата си голям дирек черен пушек, посипали се гореща пепел и скални парчета, въздухът се наситил с отровни газове. Повечето поданици на Помпей били заровени под разрушените здания и пластове вулканична пепел или били задушени от отровните газове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР