19 проекта с европейски средства се изпълняват в момента в

...
19 проекта с европейски средства се изпълняват в момента в
Коментари Харесай

19 европроекта изпълняват в община Монтана

19 плана с европейски средства се извършват сега в община Монтана. С това се похвали кметът Златко Живков в навечерието на празника на града, Свети дух, който се отбелязва на 17 юни. Ремонти са осъществени в учебни заведения и детски градини. Не могат да се подценяват и обществените планове, заяви кметът Златко Живков.
"Образователната инфраструктура е съсредоточена в огромните ни учебни заведения и детски градини, които с европейски средства бяха изменени. Двете най-големи гимназии в Монтана- ПМПГ, ПГПЧЕ, 3-то и 4-то учебно заведение, 4-та, 7-а градина новата 8-а градина. В "Кошарник " са реновирани останалите просветителни заведения. Не бих подминал многочислените обществени планове на Монтана. Това е една активност, която не може да бъде подценена. Новите ЦНСТ-та (Центрове за настаняване от фамилен тип- бел. ред.), които имаме на всички места. Новите планови действия от две услугите станаха 21. Хората, работещи в системата, нарастват от ден на ден. Само общественият патронаж, който се грижи за трапезарията, обслужва 350 души. За топъл обяд- още 530 души. Само тук едно звено се грижи за даване на обществени услуги на 1300 консуматори. Има характерни центрове за децата с увреждания, Дома за възрастни в Горна Вереница. Смятам, че и тук напъните, които бяха направени в последните години си заслужават. "
12 плана по самодейност на жители са изпълнени в общината. Средствата са обезпечени от Фонд за локални начинания, като са финансирани поправки на междублокови пространства, детски и спортни площадки. Не са малко и строителните действия по селата, търсят се всевъзможни способи за набиране на средства за опазване на читалищата, сподели Златко Живков:
"Не укривам, че изпитвам задоволство от свършената работа за запазването и реновирането на всички публичните места в селата. 23 села в Монтана- 23 реновирани или нови читалища, 23 църкви построени, открити и реновирани или изграждащи се. 23 кметства, които не са на кметовете, а са общинска благосъстоятелност и са най-важните здания и институции за хората, живеещи там. Това, че регионалните центрове са изключени от програмата за селските региони ни принуди със лични сили да търсим метод и вид за опазване на тези здания. Имаше интервали даже говореха за закриване на читалища. Това са изключителни институции, които ги има още оттогава, когато сме били под непознато иго. Усилията са изключителни огромни, с цел да може да запазим всичко това, което можем да запазим на тази територия. Да не получим обвиняване от хората в селата, че главният акцент е ориентиран към града за сметка на селата. Смятам, че много неща в тази посока са направени. Остава още малко в идващите 2-3 години, с цел да приключим всичко, което сме почнали до в този момент, несъмнено, в случай че за това имаме поддръжката на хората в Монтана. "
Кметът уточни и какви са концепциите в региона на спорта:
"Спортната инфраструктура не може да бъде подценена без значение дали има и такива хора, които не харесват спорта. След като спортният комплекс на стадиона е цялостен деца. 303 са те в 14 възрастови групи, от 5-годишни до 19-годишни единствено във футбола, приказвам за детско-юношески футбол. Това важи и за другите ни групови спортове волейбол, баскетбол. Както и самостоятелните спортове, които има. 28 са записаните спортни клубове на територията на общината, към които демонстрираме поредна политика. Имаме една хубава база, която още повече е разширена и със осветлението на всички спортни стадиони и площадки, които имаме там това нещо също ще продължи. В идващия интервал огромната ни задача ще бъде създаване на нова зала. Видяхте до какви аномалии стигна програмата за селски региони да вършат зали и игрища там, където няма хора. А там, където е цялостно с деца и със спортуващи хора да няма опция за кандидатстване и сходни дейности. Спортът е феномен, нрав, отношение и поредна работа. Спортът и образованието са най-важните вложения за всички младежи и за развиване на всички съгласно мен градски агломерации и освен градски, само че наложително включително и на територията на България. "
Според Златко Живков, обаче, не броят на плановете и сумите, които са вложени, са значими:
"Критерият за резистентност е този, който демонстрира какъв е смисълът от тези планове, по какъв начин стигат те до хората, по какъв начин трансформират средата, в която живеем, по какъв начин хората могат да се усещат по-спокойни, по-сигурни и в една по-добра среда. Усилията ни в тези 4 години бяха ориентирани извънредно в реализирането на сходни цели и съм извънредно удовлетворен, че имаме доста обстоятелства и голям размер работа, която мисля, че преобладаващата си част се приема извънредно добре от нашите съграждани. "
Над 100 ремонта са осъществени в общината, 60 от тях са в селата. Дори и там нито една от самодейностите не трябва да се дефинира като маловажна, сподели още Златко Живков:
"Какво значи ремонтът на читалището в Безденица да е дребен ремонт, когато 50 или 60 години то е било пред сриване. Покривът го нямаше, в този момент е изменен след 2 влизания на Общината от 60 000 и от още 20 000 лева Детската градина, която е поправяне е там, паркът е там, черквата е там. В дребната самодейност на "Агора " има спортна площадка в Долна Вереница. Тя трябваше да е 3000 лева Сега се оказа, че има подсилване на стена, има ограда, има шумоизолиращи и други площадки, 15 000 лева ще отидат. Това всичко е значимо. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР