19 пластики от дърво дялкат студенти и учени от Художествената

...
19 пластики от дърво дялкат студенти и учени от Художествената
Коментари Харесай

Учени и студенти дялкат дървени пластики за парк на Пампорово

19 пластики от дърво дялкат студенти и учени от Художествената академия. Целта им е с тях да се направи парк „ Язовира “ в едноименната околност на курорта Пампорово, споделя кореспондентът на .
" Това е план, който реализираме с „ Пампорово “ АД, към този момент 7-ма година. В него вземат участие 10 студенти и 10 преподаватели - професори, доценти, асистенти. Който е минал около хотелите „ Перелик “ и „ Орловец “, до някогашната автогара и на други места в Пампорово, може да преброи над 80 статуи, тук са още 19. Проектът се реализира с Художествената академия, с нашата катедра „ Резба “, в която аз съм учител “, изясни проф. Петър Бонев.

Идеята е студентите да са на терен и по думите му „ да се отъркат в този поминък “.  
От „ Пампорово “ АД ги настанили в 5-звезден хотел, с обезпечена храна, спане и възнаграждения. В курорта са за 10 дни – от 5-ти до 15-ти август. И в границите на тези дни всеки от участниците осъществя по една своя концепция.
„ В творчеството човек би трябвало да е свободен и освободен – две степени на независимост, с цел да прави, каквото желае “, безапелационен е проф. Бонев.  
Той напомни, че тяхно дело и е дървеното магаре на Райчо Пампора (основателят на курорта – б.а.), на чието тяло е изписано „ Пампорово “ пред туристическия център.  
„ Даже бяхме решили да създадем един кортеж от магарета, които да са букви, само че бяхме възпрепятствани от времето. Затова направихме букви и една магарешка глава “, означи ученият.

Той изясни, че никой не си прави плана авансово, а като дойдат на място и видят доставения материал, тогава вземат решение какво ще изработят.
„ Това ще бъде парк и нещата ще бъдат ситуирани в него - парк „ Язовира “. Сега е неугледно, само че насипът от тази грозна постройка ще бъде терасиран, озеленен, поддържан и тези неща ще бъдат експонирани. Има крокодил – водоравен за скамейка, кост от динозавър, има и пет-шест пейки, престол от „ Игра на тронове “, две риби – скамейка, ангел с криле, колона с изсъхнали клони, кълн и други “, изрежда преподавателят.

„ Тук са 19 фигури, има и надпис – на кирилица и латиница, който ще бъде изправен. Мислеха да е „ Адвенчър Парк “, само че аз се възпротивих против тези чуждици. В последна сметка този курорт е посещаван главно от българи, а паркът ще бъде посещаван през лятото, когато идват доста малко чужденци. Аз съм труженик за българския език. Всеки, който желае да приказва с мен, би трябвало да приказва езика ми. Стоял съм половин час пред една картина в Лувъра на Жерико, тъй като надписът беше Gericault като Renault “, споделя проф. Бонев.
По думите му „ Пампорово “ АД се заемат с организацията да трансфорат това място в парк.

„ Между другото първите пет години плащаха доста положителни възнаграждения. Тази година ние сме с по-малки, а другата част от хонорарите непосредствено се превеждат в Академията за закупуване на CNC. Това е една цифрова машина, с която проектирането става на компютърна стратегия CAD/CAM, моделираща обемно и релефно нещата. Тя пресмята параметрите, а дървото минава и тя го изрязва. Ние сме поръчали такава машина. Струва 5500 $, на половина сме я платили. Аз се боря три години към този момент за нея, само че е доста комплицирана и дълга работа “, сочи професорът.  
Обяснява, че в Художествената академия още работят като в 19-ти век – с длета и други ръчни принадлежности. Заменили единствено маткапа с бормашина.

„ Светът се развива и всяка уважаваща себе си Академия, където има и статуя, би трябвало да обезпечава вложения за техника и инсталация. Мой сътрудник от Китай беше направил една творба и желае да му я сканирам с 3D-скенер, а аз нямам. Как да му го направя, с цел да може той да си го възпроизведе там!? Трябва да ходя  в китайското посолство, с цел да я сканирам. Ние сме бюджетна конструкция. Получаваме средства за заплати, стипендии и малко за поправки. Нищо друго. Тоест, ние сме обречени да не се развиваме. А тези хора тук откликнаха. Те така и така дават към 20 000 лв. за нашето престояване, отделиха част от средствата за тази машина. Професори, доценти, асистенти, студенти работят съвсем без пари единствено и единствено да имаме тази машина “, добавя проф. Бонев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР