19 оферти бяха подадени за модернизация на жп линията Елин

...
19 оферти бяха подадени за модернизация на жп линията Елин
Коментари Харесай

От 2023 г. ще пътуваме за час от София до Пловдив

19 предложения бяха подадени за рационализация на жп линията Елин Пелин - Костенец. Участъкът е с обща дължина 51 км и е част от жп трасето София - Пловдив.

Проектът на стойност над 1 милиард лв. е най-мащабният за този програмен интервал на Оперативна програма „ Транспорт ". Предвижда се да бъдат построени над 20 километра тунели и 23 моста и виадукти с обща дължина към 3 км.

След модернизацията, която би трябвало да завърши през 2023 година, сред София и Пловдив ще се пътува единствено за час, оповестиха от Министерството на превоза при отварянето на ценовите предложения. Така ще стане факт и първата скоростна жп автомагистрала от София до Бургас и Свиленград.

"Този план планува създаване на 160-километрова линия и рационализация на безусловно всички централизации по гарите. Тоест създаване на маршрутно-компютърни централизации и GSMR. Това значи, освен за БДЖ, а и за всички превозвачи, най-много за пасажерите, тъй като времепътуването сред двата най-големи града ще се понижи до 1 ч. и 15 минути. В момента е 2 часа и 38 минути. Скоростта на придвижването от София до Пловдив ще бъде 160 км. за стандартни влакове ", съобщи инж. Красимир Папукчийски, ген. шеф на Наказателен кодекс "Железопътна инфраструктура ".

"С осъвременена инфраструктура, с цифровизация, а оттова насетне, защото ние вършим цялостна тактика за жп превоза, планували сме до края на 2023 година всеки миг ще започва и поръчка за нов преносим състав, който ще бъде съгласуван с параметрите на новата инфраструктура ", сподели Велик Занчев, зам.-министър на превоза, осведомителните технологии и известията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР