19 ноември - Световен ден на тоалетнатаНа 19 ноември отбелязваме

...
19 ноември - Световен ден на тоалетнатаНа 19 ноември отбелязваме
Коментари Харесай

19 ноември - Световен ден на тоалетната

19 ноември - Световен ден на тоалетната
На 19 ноември означаваме Световният ден на тоалетната. Той е иницииран от Организация на обединените нации за повишение осведомеността на хората по света по проблемите свързани с канализация и хигиенични условия.

В сходство с програмата за стабилно развиване, Организация на обединените нации афишира 19 ноември за Световен ден на тоалетната. Целта е повишение осведомеността на хората по света по проблемите свързани с канализация и хигиенични условия и за нуждата те да бъдат решени.

Днес 892 милиона души не престават да облекчават естествените си потребности навън. Това води съществени последици за околната среда и тяхното здраве. Замърсените води, които по-късно употребяват, предизвикват болести като диария. Те са причина за гибелта на 361 000 деца на възраст под 5 години, на годишна база.

Концепцията за отпадъците не е присъща за природата. В природата, след края на виталния си цикъл, ресурсите естествено се рециклират и резервират салдото. Според предложение на Организация на обединените нации от 2018 година, в някои случаи е задоволително да се възпроизведат тези естествени цикли, с цел да се откри решение на някои от най-важните проблеми, свързани със санитарната отбрана в някои елементи на света.

Природата зове и ние би трябвало да чуем. Затова Фондация We Are Water се причислява към акцията "Когато природата зове, имаме потребност от тоалетна". Фондацията провежда конференция за разискване и показване на решения за канализация, които работят в естетика с околната среда и дават опция на общности да ръководят отпадъците си с наличните запаси. Представени бяха и планове, ориентирани към възстановяване на санитарната обстановка на всички места по света.

Милиарди хора нямат тоалетни и не могат да отговорят уместно на естествения апел на своите физиологични инстинкти. Тази липса на тоалетни значи, че в огромен мащаб човешките изпражнения не се водят или третират:

- 60% от международното население, към 4,5 милиарда души, няма тоалетна в домовете си;

- водата и почвата, които поддържат човешкия живот се замърсяват;

- 1,8 милиарда души пият вода, която може да бъде инфектирана с изпражнения.

Санитарните решения, учредени на самата природа, се употребяват най-вече в екосистемите за отнасяне на човешките боклуци, преди да се върнат в околната среда. Повечето от тези решения са ориентирани към опазването и ръководството на растителността, почвите и влажните зони, в това число реките и езерата. Някои от тези решения са:

Тоалетни с торище, което събира и обработва човешките фекални боклуци от тоалетните и по този метод обезпечава торове за земеделието.

Създадени от индивида влажни зони и тръстикови масиви, които филтрират отпадъчните води, преди да се върнат в реките.

До 2030 година би трябвало да реализираме Целите за стабилно развиване (SDGs), измежду които Цел 6 (SDG 6) "Осигуряване на досегаемост и стабилно стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички". Целта е да се обезпечи канализация за цялото население на планетата, понижаване на половина на нетретираните води и увеличение на повторното им потребление. Това са цели, за които работи и Фондация We Are Water. За страдание, наподобява пътят до реализацията е към момента дълъг. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР