19 ноември e обявен за Международен ден без тютюнопушене. Специалистите

...
19 ноември e обявен за Международен ден без тютюнопушене. Специалистите
Коментари Харесай

19 ноември - Световен ден без тютюнопушене

19 ноември e разгласен за Международен ден без тютюнопушене. Специалистите приканват на този ден всеки пушач да постави началото на една своя акция за отричане от тютюнопушене в името на личното си и здравето на своите близки и другари.
По данни от извършено национално изследване по брой на пушачите България е на второ място в Европейски Съюз след Гърция (40%). 37.4% от възрастното население на страната пуши цигари. В 11.2% от случаите напълно липсва мотивация за отричане както при мъжете, по този начин и при дамите. Сред отказалите доминират мъжете над 45-годишна възраст и дамите сред 25 и 54 години. При седем от 10 интервюирани, водеща причина за отричане на цигарите е „ загрижеността за здравето ", на второ място са сложени цените на тютюневите произведения. Забраната за тютюнопушенето, предупредителните надписи и публичното отрицание на практика нямат никакво значение при отказването, както и медийните акции и „ евтините " средства за отричане.
Особено уязвима група се оказват децата. У нас на пасивно тютюнопушене вкъщи са изложени 57.5% от тях. Всеки четвърти възпитаник е сегашен пушач, като относителният дял на девойките е малко по-висок 27.9% против 21.5% на момчетата. Над 80% от учениците са се снабдявали с цигари, купувайки ги от магазин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР