19 и 20 януари са специални дати в културния календар

...
19 и 20 януари са специални дати в културния календар
Коментари Харесай

Михаил Баришников покори София

19 и 20 януари са специфични дати в културния календар на София. На сцената на Софийска опера и балет гостува фамозният актьор и хореограф Михаил Баришников с нашумялата режисура “Бродски/ Баришников ”.

Многобройните фенове на изкуството на балетиста и поезията на Йосиф Бродски бяха погълнати от невероятния театър и гения на великия актьор. На моноспектакъла участваха Цветана Манева, Татяна Лолова, Явор Милушев, Александър Морфов, Владо Пенев, Явор Гърдев, Георги Тошев, Рени Врангова, Снежина Петрова, Мила Искренова и други

“Моноспектакълът “Бродски/Баришников ” е същинско свещенодействие на сцената ” – Цветана Манева, актриса

“Михаил Баришников ме разплака, когато го гледах за пръв път. Сега се случи същото. Искам да ме разплаче най-малко още един път ” - Мила Искренова, хореограф.

“Толкова рядко някой може да съобщи и изиграе тишината. В обикновеността на един живот да открие лирика. Михаил Баришников продължава оттатък думите в спектакъла “ Бродски/Баришников ” на реж. Алвис Херманис. Толкова безшумно. И толкоз наситено наличие. Дълго ще отеква измежду публиката. Театър или апаратура? Преживяване, в което думите не престават в придвижване, отекват в тишина ” - Георги Тошев, публицист и продуцент.

“Беше необикновен прилив на сила. Усещаше се във въздуха. Артистът съвсем шепнеше, Той не “декламираше ” артистично ” и с самоувереност, по-скоро говореше. Баришников говореше Бродски посред София. Единият роден в Рига, другият в Ленинград. Такъв актьор не е идвал в България последните…много години ” – Ники Кънчев, публицист.

“Баришников. Със своите 162 см, спокоен глас и спестовни жестове и придвижвания извърши сцената на Националната опера. Разтърсващо е да наблюдаваш по какъв начин изигра Старостта със личното си тяло. Как трансформира това в лирика, в поезията на Бродски ” – Милена Попова, издател и публицист.


 “Бродски/ Баришников ” е 90-минутен размисъл за живота, остаряването и гибелта. Рефлексия за непостоянството на страсти, мисли и дейности. Моноспектакъл от необикновен тип на фамозния експериментатор, режисьора Алвис Херманис от New Riga Theatre.

“Бродски/Баришников ” има всичко - сюжет и деяние, основани от 44 стихотворения на Йосиф Бродски. Сценографията е дребна зимна градина на съветските дворяни. Михаил Баришников разчорлен, с обувки, само че без чорапи влиза през задния вход в стъклената къща. Минава през пространство осветено от голи крушки. Сяда на скамейка. Вади купчина книги, зелен будилник и бутилка. Гърлото пресъхва от толкоз доста лирика.

Михаил Баришников рецитира на съветски - с крясъци, шепот и трептене. Тялото му, мускулите и сухожилията оживяват поезията на Бродски. Към неговия темп на декламиране се “присъединява ” гласът на поета, излизащ от въртящия се магнетофон. Гласът на Бродски е значимо наличие, на моменти чувството за моноспектакъл изчезва.

Гостуването на Михаил Баришников е проведено от Артишок продуцентска къща, пространствата за просвета Книгата / The Book Кино Култура / Kino Kultura и е осъществено с поддръжката на Столична община. Постановката е част от “Календара на културните събития на Столична община ”.

Дирекция Култура Столична Община 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР