19-годишният германец Матиас Руст успя да изправи на нокти целия

...
19-годишният германец Матиас Руст успя да изправи на нокти целия
Коментари Харесай

На 28 май германец с Чесна кацна до Ленин

19-годишният немец Матиас Руст съумя да изправи на нокти целия Съветски съюз, откакто навлезе и прелетя необезпокоявано над неговата територия, а най-после приземи самолета си посред Червения площад.

Куриозният случай се разигра на 28 май 1987 година Тогава спортният аероплан американско произвеждане „ Чесна-172В ”, откакто е нарушил въздушното пространство на Съюз на съветските социалистически републики, каца на Големия Москворецки мост край Кремъл, откъдето рулира до катедралата „ Василий Блажени ”.

Летецът излиза от самолета и незабавно стартира да раздава подписи, като изяснява на хората, че е извършил „ полет на мира “. След 10 минути той е задържан от милицията.

Младият водач фен прави за смях пред целия свят руската противовъздушна защита, която била най-ефективната в света, и демонстрира нейната беззащитност да реагира съответно. Заради страхотния интернационален срам, в който изпада държавното управление, са снети от служба министърът на защитата Сергей Соколов, главнокомандващият Военновъздушни сили Александър Колдунов и още към 300 офицери.

Три месеца по-късно, на 2 септември 1987 година, правосъдна гилдия по наказателни каузи към Върховния съд на Съюз на съветските социалистически републики стартира да преглежда делото на Матиас Руст. Той е упрекнат в безчинство, нарушение на авиационното законодателство и нелегално секване на руската граница.

Делото се гледа навън съвещание. Самият Руст декларира в съда, че неговият полет е „ апел за мир ”. Въпреки това Руст е наказан на 4 години отнемане от независимост.

След като прекарва в предварителния арест и в пандиза общо 432 дни, на 3 август 1988 година той е опрощение от президиума на Върховния съвет, след което е експулсиран от територията на Съюз на съветските социалистически републики.

След завръщането си в Германия е осъждан неведнъж за дребни обири и хулиганства. Живее дълго време самичък, приема хиндуизма, има два брака зад тила си, като една от съпругите му е щерка на индийски търговец на чай. Занимава се с разнообразни професионални действия, само че най-после се насочва към преподаване на йога и банкови разбори.

През 1994 година Руст публично посещава Русия. Там той гостува в детски дом и му прави парично подаяние. Руст е създател на записки, в които споделя и за своя популярен полет. А именития аероплан на Руст в този момент е владеене на богат японски предприемач. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР