19-годишната Александра Вътева е новата звезда в марковия шампионат Порше

...
19-годишната Александра Вътева е новата звезда в марковия шампионат Порше
Коментари Харесай

19-годишната Алекс превзема шампионата на Порше в Германия

19-годишната Александра Вътева е новата звезда в марковия шампионат Порше Спорт Къп в Германия, където се състезава за българския отбор Overdrive в тандем с най-хубавия ни GT водач Павел Лефтеров.

Кариерата на Алекс започва с картинг шампионатите на България и Румъния през 2022 година, а от този сезон се състезава в конкуренциите с коли Порше – Cayman GT4 е колата на Алекс и Лефтеров.

„ Преди година на трак деня в Серес се възпламених по колите, направих първия си тест с Porsche Cayman GT4 Clubsport, а треньор ми бе Павел Лефтеров. Изключително доста ми хареса, дадох отлични резултати, по-късно бях на още един трак ден, само че на мокро и там научих още доста нови неща. В началото на тази година направих първия формален тестови ден в Португалия. Пистата Портимао е неповторима, по-късно отидохме на Пол Рикар и Хокенхайм ”, съобщи Вътева пред vsichkibrichki.com.

Точно на немската писта и идва и тежката злополука на Алекс преди началото на акцията й.

„ Всичко работеше доста добре до злополуката. Имаше 30 коли, давах съвършени времена, само че направих неточност, леко гумата излезе в тревата и я закачи, след което последва удар в стената. Колата даже се възпламени леко. Психически ми беше доста мъчно да се върна в кондиция. Точно това не трябваше да се случи в този миг в начало на сезона. Екипът мъчно откри елементи да оправи колата за два дни, с цел да мога да се състезавам “, добави Александра.
 Павел Лефтеров ще започва в „ 24 часа на Нюрбургринг ” Павел Лефтеров ще започва в „ 24 часа на Нюрбургринг ”
За първото й съревнование, което е на „ Хокенхайм ” Славена споделя по какъв начин е съумяла да се върне в колата и даже да се бори в челото.

„ Първите сесии за кръга в Хокенхайм бяха в петък. Беше ми мъчно да вляза в темп след злополуката. Мисля, че бях на 8 сек от най-хубавото си време, минах през голям брой страсти. На пистата валеше дъжд на някои сесии, даже имаше миг, в който колата потегли към стената и това още повече ми повлия. В събота приказвах доста с Павел, концентрирах се, и направих чудесна подготовка. Стартирах осма. С тима избрахме мокри гуми, тъй като тъкмо преди старта стартира да вали. Много се чудеха дали да изберат гуми за дъжд и заложиха на сухи. Нашият избор се оказа верен. Само 4 коли стартирахме с мокри гуми, а другите на сликове. На двете формиращи обиколки заваля проливен дъжд. Бях в най-изгодната позиция и на първата обиколка изпреварих всички. Не можех да допускам какво се случва. В края на надпреварата не беше останало доста от гумите и ми бе мъчно да запазя колата на пистата. Върнах малко газта, с цел да завърша и по тази причина ме изпревари един водач “, изясни Вътева.

След спринта идва и успеха в дългата отдалеченост дружно с Павел Лефтеров, а програмата на Алекс в шампионата на Порше включва присъединяване и на „ Ред Бул Ринг ” през юли. През 2023 Вътева ще кара с лимитирана стратегия в този шампионат, а следващата година ще взе участие в целия сезон, както и присъединяване в немския шампионат ADAC GT4, отново на „ Хокенхайм ”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР