19 българи чакат за белодробна трансплантация и само един наш

...
19 българи чакат за белодробна трансплантация и само един наш
Коментари Харесай

За момента не се вижда изход от ситуацията, свързана с белодробните трансплантации

19 българи чакат за белодробна трансплантация и единствено един наш жител и включен в Европейската листа на чакащите. Заради неизвършена трансплантация до октомври 2018 година, живота си са изгубили 5 души.
Миналата седмица 18-годишно момче от Бургас , което незабавно се нуждаеше от белодробна трансплантация, умря след затруднение.
По думите на пулмолога доктор Георги Хинков от ВМА, умрялото момче е било два пъти на лекуване в болничното заведение и лекарите са създали всичко по силите си, с цел да му оказват помощ.
" Ние можем да удължаваме живота на пациента, тъй че той да може да дочака трансплантация. За страдание, трансплантации в България към момента не се правят ", посочи медикът.
Владимир Томов от Асоциация Алианс на хората с редки заболявания съобщи, че за момента не се вижда излаз от обстановката, обвързвана с белодробните трансплантации .
" От предходната година ние организираме митинги, здравен бежанец беше мотото ни. Някои от пациентите съумяха – по един или различен метод. Емигрираха и това ги избави. Ситуацията от предходната година до в този момент е безусловно същата. Пак има едни нереални периоди – 2, 3 месеца за започване на образование на екип, който би могъл да даде опция за възможни трансплантации у нас ", разяснява Томов в изявление за bTV.
Ивета Вълчева е майка на 16-годишно момиче, Дария . Тя е болна от муковисцидоза и се нуждае се от белодробна трансплантация. От януари момичето е във влошено положение и живее благодарение на кислородна бутилка.
" Това е генетично заболяване, тя по този начин е родена, откри се, когато беше на година и два месеца. За страдание нещата се утежняват, фрапантно – от януари тази година.Стигнахме до стадий, в който докторите предлагат трансплантация ", сподели майката и добави, че момичето е записано в листата на чакащи за интервенция, само че изследват опция за намеса в чужбина.
Проф. Хинков посочи, че у нас има основан екип за белодробни трансплантации.
" До момента за Виена са пътували единствено четирима сътрудници – двама от ВМА, двама от " Света Екатерина ", които бяха на кратковременно образование, опознавателно. Предстои да пътуват главните екипи. Очаква се това да стане септември или октомври ", сподели лекарят и добави, че образованието би трябвало да бъде най-малко 6 месеца, преди екипът да стартира да прави интервенции.
Вижте какво дадоха обещание здравните управляващи за трансплантициите у нас в този материал. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР