185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите дробове,

...
185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите дробове,
Коментари Харесай

185 души преминаха безплатни прегледи на белите дробове

185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите дробове, извършени през първия стадий на профилактичната акция в София. Скирнингът се организира от Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания “ с поддръжката на Столична община.

Безплатните профилактични прегледи се правят два пъти в месеца със профилирана инсталация, предоставена от общинската Втора градска болница и Сдружението. Прегледите се организираха във Втора МБАЛ и 12 ДКЦ в ж.к. Люлин, след предварителни записвания.

При няколко столичани, минали скрининг на белите дробове, лекарите са се усъмнили за злокачествени болести и са насочили пациентите неотложно за спомагателни проучвания и лекуване. Най-много от прегледаните са с открита хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), други - с промени, насочващи към туберкулоза или пневмония, а при трети е открита сърдечна непълнота. Всички са били ориентирани към профилирани здравни заведения или са им изписани лекарства за лекуване.

На заложени въпроси от медицинския екип, близо 80% от пациентите /вкл. пушачи/ са дали отговор, че не са съгласни да се пуши в заведенията.

Прегледите са съобразени с условията на СЗО за непринуден скрининг. Вторият стадий от скрининговата акция ще се организира през есента. Столична община и Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания “ авансово ще разгласят телефони за записване и лечебните заведения, в които ще се вършат безплатните прегледи.

Провеждането на скринингови проучвания е извънредно значимо за ранната диагностика на болесттите. Столична община има и други стратегии за профилактични прегледи за злокачествени болести като рак на млечната жлеза и рак на простата за предварителна защита.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР