181 години от рождението на Васил Левски се навършват днес.

...
181 години от рождението на Васил Левски се навършват днес.
Коментари Харесай

Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

181 години от рождението на Васил Левски се навършват през днешния ден. В родния му град Карлово и в цялата страна ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата.

Програмата в Карлово стартира в 9:00 часа с тържествена света литургия в храм „ Св. Николай ". 

С литийно шествие карловци и гостите на града ще се оправят към площад " 20-ти юли ", където ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход " По стъпките на Васил Левски ", като преди този момент ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.

Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред гроба на майката на Левски - Гина Кунчева.

В Националния музей " Васил Левски ", където се чакат доста хора от цялата страна, е планувана специфична стратегия.

В историческия музей в града ще бъде открита галерия. Програмата ще приключи с церемониален протест заря на пл. „ Васил Левски ". Държавният глава Румен Радев ще посети село Руен, където ще открие монумент на Васил Левски.

По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще стартира тържественият протест - заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще одобри почетния строй на представителни елементи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. 

Годишнината ще бъде маркирана и пред паметниците на Васил Левски в Ловеч и Къкринското ханче.

Гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е хванат, ще стартира в 9.30 ч. Там е основан и първият музей, отдаден на живота и делото на Васил Левски.

От 17.30 часа в храма " Успение богородично " ще бъде отслужена панихида за Апостола.

След това е тържествената гала по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас. На сцената на Средновековната цитадела " Хисаря " е очакван концерт-спектакъл на старозагорската натрупа " Танцът напразно ". Входът е свободен. През целия ден ще е гратис и визитата на музея " Васил Левски ", където се съхраняват най-вече персонални движимости на Апостола.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР