180 души – служители от паркове „Рила“ и „Пирин“, пожарникари,

...
180 души – служители от паркове „Рила“ и „Пирин“, пожарникари,
Коментари Харесай

180 души – по земя и въздух, втори ден гасят пожара в Рила

180 души – чиновници от паркове „ Рила “ и „ Пирин “, пожарникари, военни, доброволци, гасят втори ден пожара в местността Белия камък в Рила. В битката с пламъците взе участие и хеликоптер.



Пожарът гори от 9 часа в неделя сред хижа „ Чакалица “ и връх Капатник, никой не се наема да каже площта на пожара. В щаба са шефовете на РД ПБЗН комисар Георги Пармаков и на Национален парк „ Рила “ Красимир Андонов, и други



От прохода Предел нагоре до щаба се пътува един час по коларски път, 12-те километра до там преодоляват денивелация от 1000 метра.



От щаба до пожара има още 4 км, доближава се единствено пеш по пътека, гаси се ръчно – с тупалки. До огъня моторно транспортно средство не може да доближи.



Днес една амфибия, канадско произвеждане, оборудвана за гасене на пожари, се опита да доближи до пламъците, само че не съумя да излезе. Машината и други две ще опитат да доближат до пожара откъм ски-писта „ Картала “ над Благоевград. Амфибиите са три, с изключение на резервоари с 300 литра вода, двете от тях са шлангови, разполагат с общо 2 км маркучи.



По пътя на амфибиите и на доброволци, ще опитат да преминат и две водоноски – „ тойоти” на ЮЗДП. От връх Исмаилица, където извежда кабинковият лиф над местността „ Картала “, по билото амфибиите и „ тойоти”-те ще се опитат да доближат до горния фронт на пожара. Дали ще съумеят, никой не се наема да предвижда.

Трите амфибии разполагат и с дрон, с който оглеждат пътя, те за първи път ще се опитат да гасят пожар в Благоевградска област. Той гори на надморска височина от 2000 метра.



Към 11 часа през днешния ден в региона на пожара излезе и мощен вятър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР