18 юли е паметна дата за Шумен – навършват се

...
18 юли е паметна дата за Шумен – навършват се
Коментари Харесай

Шумен чества Левски и Освобождение

18 юли е паметна дата за Шумен – навършват се 181 година от рождението на Васил Левски, в същия ден градът е бил освободен и ще празнува 140 година от свободата си. Празникът в сряда ще стартира с панихида за починалите, молебен за здраве и благоденствие в храм „Свето Вознесение Господне“ от 9 часа. Час по-късно пред Паметника на заровените съветски воини в кв. „ Млада армия “ ще бъде отслужена панихида за починалите във войните съветски воини, оповестяват от общината.

В 11,30 часа е ритуалът по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града.
В 18,30 ч. на пл. „ Освобождение “ ще има концерт-спектакъл с присъединяване на Национално сдружение „ Традиция “ и рок група „ Епизод “.

Още от началото на седмицата в Регионалния историческия музей в Шумен може да бъде прегледана изложбата „ Изстраданата свобода“, отдадена на 140 години от Освобождението на града. Тя ще приема гости до 16 август. На осем табла тематично е показана ретроспекция на бойните дейности и исторически за града събития и участници от района в Освободителната война. Експозицията е допълнена и с движими културни полезности от фонда на музея. Посетителите ще се срещнат с малко известни обстоятелства и събития от историята на Шумен.

Още съпътстващи прояви:
„ 18 юли 1878 година: 140 години от освобождението на Шумен “ – фотодокументална галерия, Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров “, 16-20 юли
Кинопанорама: Български игрални филми, отдадени на Освобождението на България 1878
Република България „ Стилиян Чилингиров “, 16-20 юли, 10.00ч.  и 14.30ч.
Изложба от непрекъснатия фонд на галерията, отдадена на 140 години от Освобождението на Шумен в ХГ „ Елена Карамихайлова “, юли-септември
Концерт на живописен състав от Подолск, Русия Концертна зала на НЧ „Добри Войников-1856“, 17 юли, 18.00ч.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР