18-тонен камион на Hyundai е предназначен да направи сензационен удар

...
18-тонен камион на Hyundai е предназначен да направи сензационен удар
Коментари Харесай

Новият камион на Hyundai на водородни клетки превзема Швейцарските Апли

18-тонен камион на Hyundai е предопределен да направи ефектен удар по пътищата в Швейцария идващия месец. Това е следващият ход на южнокорейския авто производител, който желае пробие със своята атомна технология с нулеви излъчвания.

Измислени преди близо два века, водородните горивни кафези първо не съумяха да се преборят с моторите с вътрешно горене, а по-късно пристигнаха и електрическите автомобили с акумулатори в устрема за основаването на по-екологичен превоз. Колите на водород излизат скъпо, водородът е сложен за предпазване и по-голямата част от него се добива от природен газ в развой, който създава въглеродни излъчвания.

Но що се отнася до камионите, Hyundai твърди, че електрическите акумулатори не постоянно правят работа, защото колкото по-голям е потребният товар, толкоз по-голяма и по-тежка е батерията и това е проблем, изключително за страни, където географският релеф е предизвикателство, да вземем за пример Швейцария.
 Hyundai ще се цели към произвеждане на над 100 000 водородни кафези до 2024 година
Hyundai ще се цели към произвеждане на над 100 000 водородни кафези до 2024 година

Компанията занапред ще разгласи местоположението на новия си цех

Държавата има и други позитиви - повече от половината сила на Швейцария идва от водни електроцентрали, което значи, че страната има капацитет да извлича " зелен " водород от вода с електролиза - развой, който не отделя въглерод и който може да бъде захранван посредством водната сила, което да затвори кръга.

" Не е задоволително да се създаде камион. Трябва да се погрижите за цялата екосистема, да намерите съидейници и да покажете, че всичко това има смисъл за клиента. Възможно е да извършите това с холистичен, затворен метод и вярно мислене ", разяснява изпълнителният шеф на Hyundai Hydrogen Mobility Марк Фреймюлер.

Със сигурност зеленият водород в този момент в Швейцария е надалеч по-скъп от дизела, само че Hyundai се надява, че откакто държавните управления лимитират въглеродните излъчвания и разноските за производството на чистото гориво, водородните кафези могат да се разраснат.

McKinsey & Co съобщи в изследване през януари, че цената на водорода, създаден с възобновима сила, може да спадне до 2 евро за кг до 2030 година. Сега цената е сред 3 и 4,5 евро за кг.

Камионите H2 Xcient на Hyundai имат 190-киловатови горивни кафези и седем резервоара за високо налягане, съдържащи близо 35 кг водород, което им обезпечава обсег от над 400 километра - надалеч повече от тежкотоварните транспортни средства, захранвани от електрически акумулатори на пазара.

В международен мащаб компанията залага доста на водород, като възнамерява да похарчи 6,7 милиарда $ за атомна технология до 2030 година и да усили годишния си потенциал за горивни кафези до 700 000.

Hyundai стартира с 50 камиона H2 Xcient, само че възнамерява да пусне 1 600 броя по швейцарски пътища до 2025 година. Камионите по-късно може да стартират да се срещат и по пътищата на Австрия, Германия, Холандия или Норвегия.
 Hyundai ще се цели към произвеждане на над 100 000 водородни кафези до 2024 година
Hyundai ще се цели към произвеждане на над 100 000 водородни кафези до 2024 година

Компанията занапред ще разгласи местоположението на новия си завод
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР