18 специалисти и специализанти по оториноларингология преминаха в УМБАЛ Свети

...
18 специалисти и специализанти по оториноларингология преминаха в УМБАЛ Свети
Коментари Харесай

УНГ лекари преминаха специализиран курс по ендоназална хирургия в УМБАЛ Свети Георги

18 експерти и специализанти по оториноларингология минаха в УМБАЛ " Свети Георги “ курса " Ендоназална хирургия на болесттите на носа, синусите и слъзните пътища “, който се организира в Интегралния център за лекуване на тумори и контузии на глава и шия и включваше така наречен live surgery с посетител оператори и лектори от чужбина и водещи експерти от България. 

Ръководител на профилираното образование бе проф. доктор Карен Джамбазов, д.м., изпълнителен шеф на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив, и началник на Катедра по УНГ заболявания към Медицински университет – Пловдив. 

Наред с него лекции изнесоха: проф. доктор Райнер Вебер, д.м. от Sinus Academy и International Sinus Institute в Карлсруе, Германия; проф. доктор Румен Бенчев, д.м.н. – ръководител на Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия; проф. доктор Стефан Сивков, д.м. – началник катедра по " Анатомия, хистология и ембриология “ към МУ – Пловдив; проф. доктор Диляна Вичева, д.м. – ръководител на Българското ринологично сдружение; доцент доктор Николета Трайкова-Джамбазова – експерт по образна диагностика и шеф на Медицински лицей – Пловдив; доцент доктор Петър Руев, д.м. – Началник на УНГ поделение в Болница " Тракия “, Стара Загора; доцент доктор Христо Златанов, д.м. – експерт по УНГ заболявания, ВМА София; доктор Димитър Чаталбашев – експерт анестезиолог. 

Целта на профилирания курс бе да се увеличи квалификацията на младите експерти по оториноларингология и те да се срещнат със актуалните способи за лекуване на болести на носа, синусите и слъзните пътища. В рамките на образованието бяха осъществени интервенции на шестима пациенти със болести на околоносните кухини – носна полипоза, инвертни папиломатози и болести на слъзните пътища – дакриоцистити. 

Операциите бяха осъществени в Интегралния център на УМБАЛ " Свети Георги “ от проф. доктор Райнер Вебер и проф. доктор Карен Джамбазов. Участниците в образованието имаха опция да следят интервенциите в действително време, чрез видеовръзка с 10-а публика в болничното заведение. 

Със съдействието на Българското ринологично съдружие и Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия, уредници на профилирания курс са УМБАЛ " Свети Георги “, Високотехнологичен център за трансфер на познания и здравни технологии – Интегрален център за лекуване на тумори и контузии на глава и шия и Катедрата по УНГ заболявания към МУ – Пловдив. 

Интегралния център на УМБАЛ " Свети Георги “ e част от Високотехнологичния център за трансфер на познания и здравни технологии на лечебното заведение и е оборудвано с О-рамо, навигационна система и съвременна ендоскопска инсталация. Към сегашния миг пловдивската УМБАЛ " Свети Георги “ е единствената болница в България, която разполага с сходна система за високоспециализирана хирургия. 

Високотехнологичният център обезпечава компютърно направлявана хирургия в действително време. В него се правят ендоскопски и ендоназални интервенции на хипофизата, ендоскопски интервенции въз основата на черепа, мини инвазивни интервенции на гръбначния дирек, както и корекции на малформации при деца и възрастни. Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се следят в действително време посредством видеовръзка. 

" Създаване на високотехнологичен център за трансфер на познания и здравни технологии в регион Южен-централен “ е взаимен план на УМБАЛ " Свети Георги “ (94%) и Медицински университет – Пловдив (6%) по Оперативна стратегия " Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система “. Общата му стойност е 3 329 680,85 лв., като половината от средствата са обезпечена от лични доходи на лечебното заведение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР