18% от руснаците смятат, че падането на Берлинската стена е

...
18% от руснаците смятат, че падането на Берлинската стена е
Коментари Харесай

18% от руснаците смятат падането на Берлинската стена за негативно събитие

18% от руснаците считат, че рухването на Берлинската стена е събитие с отрицателен темперамент, а 12 % чуват за първи път за събитията от 9 ноември 1989 година Това демонстрира социологическо изследване на „ Левада център ”, извършено в интервала 24 и 30 октомври сред 1616 руснаци, навършили 18 годишна възраст, написа „ Ведомости ”.

53% от запитаните руснаци имат съществени знания за рухването на Берлинската стена. 35% от интервюираните са наясно с рухването на Стената, като огромна част от тях са на възраст над 55 години. Един % не може да даде отговор. Делът на тези, които положително правят оценка рухването на Стената е понижен с близо една трета за 10 години. През 2009 година 63% от запитаните разказват събитието като доста положително или по-скоро положително, до момента в който през 2019 година едвам 43% избират този отговор – главно хора над 40 години.

Хората, които гледат отрицателно на рухването на Берлинската стена са се нараснали от 11% на 18% от 2009 година насам. Преди 20 години 21% от руснаците са считали, че събитията в немската столица имат отрицателен резултат върху света. На въпроса по какъв начин се усещат по отношение на събитията, 35% от запитаните настояват, че не са заинтересувани. Подобен въпрос участва за първи път в анкетата, а 54% от далите отговор са на възраст сред 18 и 24 години. Според шефът на „ Левада център ” Лев Гудков руснаците считат рухването на Берлинската стена за второто най-важно събитие през 1989 година, след изтеглянето на руската войска от Афганистан. Въпреки че руснаците са не запомнили за значимостта на събитието от 9 ноември 1989 година, анкетите демонстрират, че жителите към момента считат рухването на Стената за историческо събитие, дало края на Студената война и стоплянето на връзките на Москва със Западна Европа. Според Гудков споменът за събитията отпреди 30 години е непокътнат при по-възрастните. Именно по тази причина и в анкетата е въведен отговорът „ за първи път слушам ” и „ не съм заинтригуван ”. По думите му е било значимо да се обърне внимание и към неналичието на познание от страна на младежите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР