18 май е денят, в който гражданите ще спрат да

...
18 май е денят, в който гражданите ще спрат да
Коментари Харесай

Днес е Денят на данъчната завобода за българите за 2019 г.


18 май е денят, в който жителите ще спрат да работят за страната и ще стартират да работят за себе си, съобщи БГНЕС. През новата 2019 година в държавната хазна е планувано да постъпят рекордните 43,9 милиарда лева доходи. Средно за един календарен ден българите ще създават по 319 млн. лева, което значи, че ще са ни нужни 138 дни, с цел да попълним хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна независимост през 2019 година ще настъпи на 18 май.

Това е денят, в който жителите ще спрат да работят за страната и ще стартират да работят за себе си.

Датата е алегорична и демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано – ние я назоваваме Ден на данъчна независимост, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 138 дни отразяват общите доходи в консолидираната фискална рамка за 2019 година

Има обаче някои характерни моменти, които Институтът за пазарна стопанска система регистрира:

Живеещите в България още веднъж ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „ анулират ” за малко над 8 дни работа към страната. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 милиарда лева помощи от Европейски Съюз. Местните данъкоплатци ще работим до 9-ти май за страната, а в дните до 18-ти май ще бъдем анулирани от европейските данъкоплатци. Въпреки това разделяне ние се стопираме на 18-ти май за формалната дата на данъчната независимост, защото тя с най-голяма акуратност регистрира преразпределението през приходната част на бюджета.

Освен изчислените 138 дни следва да отчитаме и плануваните 2 дни за отработване, които отразяват заложения недостиг от 600 млн. лева по консолидираната фискална стратегия. Традиционно през последните години в бюджета се залага недостиг, което значи, че страната възнамерява да харчи повече, в сравнение с събира като доходи. През последните три години обаче (2016-2018 г.) този недостиг не се осъществя и бюджетите излизаха на огромен остатък. Очакваме и през 2019 година в бюджета да има остатък, което значи, че няма да има дни за отработване.

Най-много дни през 2019 година ще отделим, с цел да попълним приходите от Данък добавена стойност – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 17 дни. За осигуровките ще ни е необходим малко над месец – 24 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните налози ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни налози – за малко над 8 дни. Други съвсем 7 дни ще работим, единствено с цел да платим държавните и общински такси.

През последните години се следи устойчива наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат от ден на ден и денят на данъчна независимост да идва все по-късно през годината. Това значи, че действително данъчната тежест в страната нараства.

Преразпределението през приходната част на бюджета се възнамерява да доближи 37,7%, което е най-високата стойност за последните 10 години. Пример за покачването на налозите са осигурителните вноски за държавното публично обезпечаване, за които отделяме от ден на ден през последните години – през 2017 и 2018 година имаше повишаване на вноската за пенсия с по 1 процентен пункт на година, а през 2019 година беше покачен оптималният застраховател предел. За страдание през последните 10 години, след въвеждането на плоския налог от 2008 година, нямаме образци за понижение на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното задължение върху безусловно всички български жители (включително деца, пенсионери и т.н.), само че точно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях Денят на данъчна независимост идва чак в края на юни. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР