18-годишно момче, настанено в дома за деца, лишени от родителски

...
18-годишно момче, настанено в дома за деца, лишени от родителски
Коментари Харесай

Година преди да завърши училище: Момче може да остане без дом

18-годишно момче, настанено в дома за деца, лишени от наставнически грижи в плевенското село Тотлебен, може да остане без покрив над главата си. Причината - правосъдното решение за настаняване е изтекло с навършване на пълнолетието му, а срокът му не е продължен. Домът е пред закриване, само че младежът желае да остане там, до момента в който приключи учебно заведение следващата година.

Тотлебен, Пордим

Единадесетокласникът пожела да бъде неизвестен, само че се съгласи да опише историята си, с цел да не се повтаря случилото се с него и с други деца. На 18-тия си рожден ден научил, че би трябвало да напусне дома, в който живее от 7-годишна възраст.
Баш на рождения ми ден, за подарък. Попитах за какво - споделиха: тъй като имаш 18 години, към този момент си навършил. Искам да остана тука, до момента в който завърша 12-ти клас, в случай че има такава опция.
От плевенската дирекция за обществено подкрепяне споделиха,че с младежа са водени неведнъж диалози за настаняване в център от фамилен вид, само че той отказвал. Има и опция да се върне при татко си, който заявил документално, че ще го одобри. Майка му е умряла. Младежът обаче е настанен в дома преди 11 години тъкмо поради експанзия от страна на бащата. Оттогава двамата не поддържат контакт. Междувременно с решение на Общинския съвет в Пордим домът в село Тотлебен е закрит от 1 януари т.г, само че продължава да работи.
Димитрина Иванова, шеф на дома в Тотлебен: Няма несъмнено до по кое време ще работи дома. С кмета сме говорили доста пъти, че когато се изведе и последното дете от вкъщи, до тогава ще действа домът.
Сега в дома живеят шест деца. Заради идното му закриване настаняването в него е прекъснато и по тази причина няма правно съображение момчето да получи нова заповед. Да помогне на младежа се заема Слави Михайлов, самият той отраснал по домове и изпаднал в същата обстановка преди двайсетина години, когато станал пълновръстен.
Слави Михайлов, ръководител на Национално съдружие на сираците: Аз 99-та година по същия метод усетих това, което и той сега изпитва. Два дни съм висял по улиците, да се апелирам на институциите, по-късно ме върнаха. И не мога да си показва, че от 99-та година, а в този момент сме 2018 година, отношението на обществените служби не се е трансформирало към тези деца. Ако не се бях намесил, момчето от идващия ден го виждам към този момент да е скитащ, просещ по улиците, без обучение, без безусловно никакъв късмет да приключи образованието си.
Засега пълнолетното момче продължава да живее в дома и да учи в прилежащ град. С вярата, че няма да остане без покрив над главата си най-малко още година, с цел да приключи гимназията и да работи като тракторист.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР