18 август е професионален празник на българските миньори. А за

...
18 август е професионален празник на българските миньори. А за
Коментари Харесай

Спомени от соца: Ретро СНИМКИ от Перник смаяха мрежата

18 август е професионален празник на българските миньори. А за Перник този ден е изключително специфичен, защото точно поради миньорския труд и въглищните залежи дребното селце се е трансформирало в град.

Минната промишленост е трансформирала Перник в промишлен център в предишното, а до ден сегашен в съвсем всяко пернишко семейство има най-малко по един миньор.

И във връзка Деня на миньора Държавният списък на Перник ни напомня по какъв начин са чествали миньорския празник в града ни. Снимката е от персоналния списък на Кирил Сергинов.

Снимка: Държавен списък Перник

Всяка година на 18 август, Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната индустрия, българската минна общност празнува своя професионален празник – Деня на миньора.

По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който дефинира 18 август – Деня на успението на Св.Иван Рилски, за ден, в който се празнува специалността на миньора, дава дан на почитание и поклонение пред неговия труд, отдаден напълно на хората, труд, който дава светлина, топлота, първични материали за практикуването на доста специалности, първични материали, без които днешното софтуерно равнище на човечеството би било немислимо.

Определянето за патрон на българските миньори на Свети Иван Рилски не е инцидентно. Най-българският светец има присъщите черти на специалността на миньора: неотстъпчивост, воля, съчувствие и великодушие.

През 1994 година с разпореждане на Министерския съвет, честването на празника е възобновено и към този момент 25 години българската минна колегия прави всичко допустимо, без значение от компликациите в сектора, да отбелязва този ден и да припомня на обществото за ролята и мястото на минната индустрия в икономическото развиване на страната.

Честит празник на миньорите!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР