18 000 евро е картината и около 5 - 5

...
18 000 евро е картината и около 5 - 5
Коментари Харесай

€18 000 плащаме за портрета на Александър Батенберг

18 000 евро е картината и към 5 - 5 500 евро са трите подноса , принадлежали на княз Александър Батенберг. Това съобщи пред публицисти министърът на културата Боил Банов след завръщането си от присъединяване в търга във Виена.

Припомняме, България откупи портрет и скъпи предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг. Закупените предметите са най-известният автентичен портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса , дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица във връзка началните години на неговото ръководство.

Закупените предмети, принадлежали на Княз Александър Батенберг от търга към момента са в аукционната къща, през днешния ден ще бъдат заплатени. Реставратор ще помогне за пакетирането им.

Министърът не знае кои са частните колекционери, взели участие в наддаването, тъй като мнозина колекционери вземат участие посредством подставени лица.

" Тя една комплицирана конюнктура, доста забавна. Аз бях вътре в търга. Реално аз наддавах ", сподели министър Банов.

Той посочи, че като страна не може да употребяваме подставени лица. В самия ден на търга били пуснали слух, че имат малко пари и се явяват алегорично. Това беше задачата, с цел да не подвигат цената , сподели искрено Банов.
 България откупи портрет на княз Александър I Батенберг
България откупи портрет на княз Александър I Батенберг

Оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от Карл Дилиц и 3 подноса

Мнението му за присъединяване в аукциона е: " Това си е сериозна конкуренция .Един от главните проблеми е това - когато се разгласи, че страна ще влезе и е готова да заплаща, цената може да се вдигне в пъти "

Предложението за присъединяване в търга било на Националния исторически музей (НИМ). Картината не е обикновено да е в НИМ, може би подносите, обясни бъдещото състояние на скъпите предмети министърът.

" Това са предмети на държавността, това са подноси, с които са го посрещали. Като хармония картината е невероятна . Тя има такава мащабност, този портрет той го е правил с калпак - не инцидентно, той е участник в Освободителната война. Знаете, че Съединението изискуем значително на него ", сподели Банов.

Преди 10-ина дни в министерството на културата били известени по няколко канала за готвения търг. С министър Горанов взели това решение, само че с изискването да не се обявява. Всичко излиза към 80 000 лв., сподели Банов.

Припомняме, Александър I Български е княз на Княжество България в интервала 26 юни 1879 - 26 август 1886 година.

Волята на родения в Италия немски благородник с френска кръв е да бъде заровен в България.

През 2019 година се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно заседание за княз на България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР