18 000 души годишно, или средно по 50 българи на

...
18 000 души годишно, или средно по 50 българи на
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива по 50 българи дневно

18 000 души годишно, или приблизително по 50 българи дневно, умират поради мръсния въздух. Това разгласи доктор Александър Симидчиев от новото белодробно поделение на болница „ Лозенец” в София пред bTV.

"Това е зараза, за която малко се приказва у нас ", твърди лекарят. Той посочи, че данните са на Световната здравна организация (СЗО).

В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над междинното европейско равнище. Това сочи най-новият отчет на СЗО. Информацията в него съвсем повтаря тази от предходната година с една разлика – през 2016 година България е била на трето място по смъртност от нечист въздух, а тази година към този момент е на второ.

Д-р Симидчиев счита, че всички би трябвало да се обединим в битката против замърсяването на въздуха – посредством слагане на катализатори на колите, отхвърли от отопление на твърдо гориво, почистването на градовете от праха по улиците.

Оставяйки мръсния въздух настрани, високата смъртност от белодробни болести се дължи и на обстоятелството, че доста от българите пушат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР