1761 проекта за над 6 млн. лв. са одобрени и

...
1761 проекта за над 6 млн. лв. са одобрени и
Коментари Харесай

Проекти за над 6 млн. лв. са подадени по Националната програма по пчеларство за 2020 г.

1761 плана за над 6 млн. лева са утвърдени и по тях са направени контракти за финансиране по Националната стратегия по пчеларство за 2020 година Това стана ясно по време на съвещание на Консултативния съвет по пчеларство, който се организира посредством видеоконферентна връзка през днешния ден.

Заместник-изпълнителният шеф на Държавен фонд "Земеделие " Евдокия Кръстева заяви, че максимален брой планови оферти са на производители от областите Добрич, Стара Загора, Варна, Плевен и Шумен. По думите ѝ, на централно равнище към Държавен фонд "Земеделие " са подадени шест заявки за подкрепяне по размер А, активност 2 "Обмен на познания и положителни софтуерни практики за развъждане на пчелните фамилии " и активност 3 "Популяризиране на българските пчелни артикули посредством образуване на базари " по Програмата. Заявленията са обработени и договорите с бенефициентите са подписани в период. Тяхната стойност е 22 528 лв., прецизират от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Срокът за осъществяване на дейностите по обособените ограничения и за подаване на заявки за заплащане по Програмата се удължава до 31 август 2020 година

Фонд "Земеделие " ще кредитира утвърдени планове по Пчеларската стратегия при 3% рента

По време днешното съвещание бяха разисквани и последните случаи на подмор на пчели в Област Плевен. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри заяви, че дейностите на МЗХГ и БАБХ целят да защитят бранша. "По всички постъпили сигнали за подмор се прави задълбочена инспекция от институциите. Предприети са дейности, които са дискутирани с пчеларите, с цел да се усъвършенства системата за уведомяване при напръскване. Скоро следва да проработи и Електронната платформа за обявяване на растителнозащитните действия ", сподели още тя.

По думите ѝ за миналата 2019 година са наложени наказания на 1372 аграрни стопанина за неспазване на условията за кръстосано сходство. От тях има и такива, които са глобени и за неспазване на условията за известяван на пчеларите.

Представителите на браншовите асоциации в бранш "Пчеларство " бяха осведомени и с осъществените два типа инспекции по случая в Област Плевен. Едната от тях бе осъществена от екип на МЗХГ, а втората от БАБХ, която взе проби от пчелни фамилии. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент Д-р Янко Иванов добави, че при спомагателната цялостна инспекция на Министерството са тествани 13 пчелина в четири общини в област Плевен: Гулянци, Никопол, Белене и Левски. При тях са установени несъответствия в броя на пчелните фамилии, вписани във ВетИС по отношение на физически откритите при инспекцията, а точно 73 % от всички тествани обекти. "В 40 % от обектите установихме и липса на осведомителна табела. В 33 % от пчелините открихме немаркирани пчелни фамилии, а в 13% от животновъдните обекти не показаха контракти, подписани с записания ветеринарен доктор, обслужващ обекта. При 67 % от тестваните липсваха писмени уведомления към шефа на ОДБХ – Плевен и записания ветеринарен доктор за смяна в броя на отглежданите пчелни фамилии ", посочи доцент доктор Иванов.

Към момента за цялата страна има подадени 30 тъжби от пчелари за нераглементирано напръскване от страна на аграрни производители. 10 от тях са били оттеглени от подателите им. Заместник-изпълнителният шеф на БАБХ инж. Николай Роснев съобщи, че по останалите 20 тъжби са взети 11 проби от пчели и 9 от третирана растителност. "От тях имаме резултатите на шест проби от пчели и на седем от третирана растителност От всички направени проби, няма съвпадане сред веществата, които се откриват в растителността и тези в пчелите. Това води до умозаключение, че подморът не е породен от артикули за растителна отбрана ", сподели още инж. Роснев. Той добави, че има издадения 2 акта за липса на уведомления на пчеларите за пръскания.

Заместник-изпълнителният шеф на Агенцията по храните заяви още, че на 21 май 2020 година е направено пробно тестване на Електронната платформа за обявяване на растителнозащитните действия (ЕПОРД). По думите му, тя ще улесни и усъвършенства в забележителна степен връзката и координацията сред аграрни стопани, пчелари и други заинтригувани лица при осъществяване на растителнозащитни мероприятия. "Чрез нея ще се даде опция за автоматизирано генериране и изпращане (чрез е-поща или СМС) на уведомления за идно отнасяне. Регистрацията и достъпът до платформата ще бъдат безвъзмездни за нейните консуматори и в тази връзка действието й няма да докара до финансова тежест за тях ", уточни още той. Инж. Роснев изрази вяра, че до края на месец юни системата ще бъде пусната публично в употреба.

Всички участници в срещата се сплотиха, че с общи старания могат да се оправят дружно отсега нататък с казусът с измирането на пчелите.

По време на срещата пчеларите бяха осведомени и с новостите при етикетиране на пчелен мед и пчелни артикули, включени в Закона за храните, който бе признат на второ четене от Народното събрание на 27 май 2020 година За пчелен мед, обозначението "Добит в България "/ "Продукт от България " се слага върху първоначални артикули, които са добити на територията на Република България. За пчелни артикули етикетът ще се слага, когато главната съставна част, употребена за тяхното произвеждане, е добита на територията на страната и всички стадии на индустриалния развой се реализират на територията на България. Обозначението може да се съпровожда и с географска карта или различен знак, който съдържа информация, че продуктът е създаден в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР