174 000 здрави кокошки носачки ще бъдат избити във втория

...
174 000 здрави кокошки носачки ще бъдат избити във втория
Коментари Харесай

БАБХ иска да унищожи втората по големина птицеферма у нас

174 000 здрави кокошки носачки ще бъдат избити във втория по величина птицекомбинат у нас по разпореждане на Българската организация по сигурност на храните, заяви пловдивското издание TrafficNews.   

Става дума за предприятието в Асеновград на Едноличен търговец Андип-92. В началото на юни в едно от халетата там бе открит птичи грип. Но собственичката Адреана Павлова през днешния ден е безапелационна, че са взети всички нужни ограничения, направена е цялостна стерилизация,  болестта е ликвидирана и няма никаква причина кокошките да бъдат изтребени.

Павлова твърди, че в началото от БАБХ са декларирали, че ще окажат подпомагане за справяне с казуса - като в други сходни случаи на инфлуенца, без изтребване на птиците. Но след дезинфекцията всичко се трансформирало и организацията без писмени претекстове и мнение решила, че всичките 174 000 кокошки трябва да бъдат премахнати.

Собственичката разказва още, че мнокократно е упорствала БАБХ да вземе проби, с цел да се увери, че заболели птици няма, а вместо това пристигнала комисия, която след целодневен престой не издала даже протокол за инспекцията. " И до този миг настояванията от нас са оставени в безмълвен отвод. В рамките на този месец, в случай че е имало заплаха от болест, за какво БАБХ не предприе дейности? Откъде идва нуждата за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно? Фирма АНДИП има годен предпазен най-голям интернационален стандарт (IFS), а внезапно се установи от БАБХ тъкмо противоположното. Не целим скандал, а желаеме да сигнализираме за очевиден проблем в бранша на министерството на земеделието, храните и горите. Ние желаем следване на публичния интерес и съблюдаване на обикновени правила, от БАБХ ни отхвърлят - чудим се за какво?, разяснява Андреана Павлова пред TrafficNews.

От пресслужбата на организацията по храните дават обещание да изпратят писмен отговор по казуса до края на днешния работен ден. 
 

На 5 юни БАБХ заяви, че има ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на гр. Асеновград - девето за България от началото на годината. Инфекцията е била открита в хале с 28 531 птици. Именно тогава бе оповестено, че шефът на БАБХ е издал заповед за " умъртвяване по човечен метод и неутрализиране на всички наранени и контактни птици в животновъдния обект под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването, според условията на Регламент (ЕО) № 1069/2009 ".

Около птицефермата беше определена 3-километрова защитна зона, в която попадат гр. Асеновград, с. Боянци, общ. Асеновград и с. Моминско в общ. Садово. Определена е и 10-километровата следена зона – общ. Родопи – Крумово, Ягодово; в общ. Садово – Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; в общ. Куклен – Куклен, Руен; в общ. Асеновград – Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

На територията на Европа през тази година са нотифицирани огнища на Инфлуенца вид А при домашни птици в Унгария – 306 огнища, Полша – 33, Германия – 3, Румъния и Словакия по две огнища, заяви при започване на юни БАБХ.

 

СЪМНЕНИЯ

БАБХ търпи съществени рецензии за радикалния си метод за справяне със заразните заболявания в българското отглеждане на животни. Наскоро плантация от Болярово осъди организацията, която през 2018 година искаше да избие здрави животни единствено поради подозрения, че има чума в стопанството. " Отглежданите тогава 203 овце са живи и здрави ", откри съдът.  През лятото на 2018 година в крайграничната община Болярово бяха установени огнища на чума по дребните преживни животни и БАБХ подреди да бъдат унищожени над 3300 овце и кози. Масовото изтребване на стада провокира митинги и пътни блокади в Странджа. Част от фермерите отхвърлиха да допуснат ликвидаторите в стопанствата си. Оказва се, че с неподчинението са избавили стадата си от безсмислено изтребване. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР