17 сигнала за възникнали пожари в обработваеми земеделски площи са

...
17 сигнала за възникнали пожари в обработваеми земеделски площи са
Коментари Харесай

17 палежа на стърнища за денонощие въпреки забраните, глоби чакат виновните

 17 сигнала за зародили пожари в обработваеми аграрни площи са подадени към дежурните екипи на МЗХГ и Държавна фирма " Земеделие “ през миналото денонощие. Те са станали на територията на три области – Русе, Плевен и Монтана и са обхванали общо над 1 500 дка. Сигналите са постъпили от дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи. Дежурните екипи на МЗХГ и ДФЗ са посетили на място опожарените площи. Въпреки възбраните за палене на нивите, земеделските стопани не престават да прочистват сухара растителност от площите посредством подпалването й.

Най-големи са вредите в област Русе, където са лумнали шест пожара. Пламъците са обхванали общо към 1 000 дка в землищата на селата Сливо поле, Мартен, Бабово, Борисово, Черешово и Мечка.

Още шест пожара, на обща повърхност от 250 дка, са зародили в област Монтана. Запалени са били стърнища в селата Долни Цибър, Станево, Студено буче, Долни Белотинци и Вирове.

В област Плевен са горели пет пожара. Два от тях са били в землищата на град Долни Дъбник, два до град Кнежа и един до село Койнаре. Засегнати са над 250 дка.

ДФЗ припомня, че паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват. Съгласно Закона за запазване на земеделските земи санкцията за първо нарушаване е от 1500 до 6000 лева, а при наново е от 2000 до 12 000 лева Изгарянето на стърнища е нарушение на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение, което е част от условията за кръстосано сходство.

Спазването на условията за кръстосано сходство е наложително изискване, с цел да могат претендентите по директните заплащания да получат дотациите си в цялостен размер. В развой на определяне е дали площите със запалени стърнища са декларирани за подкрепяне по схемите и ограниченията на директните заплащания и кои са претендентите. Те ще бъдат глобени според законодателството. Глобите ще бъдат избрани според от тежестта на нарушаването. Наказанията могат да доближат до отнемане от дотации по една или няколко схеми за подкрепяне в продължение на една или повече календарни години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР