17% са решили за кого да гласуват в последните няколко

...
17% са решили за кого да гласуват в последните няколко
Коментари Харесай

460 000 решили в последния момент за кого да гласуват

17% са решили за кого да гласоподават в последните няколко дни преди изборите, излиза наяве от извършения екзитпол на " Тренд " за парламентарните избори от 2 април 2023 година 17% от гласувалите на 2 април са почти 460 000 души.

Ето детайлности за демографския профил на гласоподавателите на другите обединения.

78% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласоподават за обединението още преди акцията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласоподават за тях в последните 30 дни. Сред последователите на „ Възраждане “, близо една пета са решили да гласоподават за тях в последните няколко дни.

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласоподават на машина (83%). Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са единствените две партии, при които гласоподавателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Електоратите на обособените партии са относително уравновесено разпределени по пол. Прави усещане само очебийно по-женския профил на гласоподавателя на „ Левицата “ - над 60% от гласувалите за обединението са дами. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско наличие в обединението.

62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за „ ИТН “ са до 40 години. Близо една трета от всички дали своят вот сред 18-29 години са дали своят вот за обединението ПП-ДБ. Българска социалистическа партия е първа политическа мощ измежду хората над 70 години.

Сред главните обединения, електоратите на ПП-ДБ и „ Възраждане “ са тези с най-голям учебен статус – надлежно 57% и 53% от гласоподавателите им са висшисти.

При съвсем всички съществени обединения, над 80% от гласоподавателите са повторили вота си на тези избори спрямо извършените през октомври. Изключение вършат гласувалите за „ Продължаваме промяната “ на изборите през предходната година, измежду които 25% са трансформирали вота си на 2 април.

Една четвърт от гласоподавателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от регионалните градове. 77% от електората на Движение за права и свободи живеят в селата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР