17 произведения на скулптурното изкуството от състоялите се през далечните

...
17 произведения на скулптурното изкуството от състоялите се през далечните
Коментари Харесай

В Стара Загора дават нов живот на скулптури отпреди 30 години

17 творби на скулптурното изкуството от състоялите се през далечните 1987-а и 1989-а в Стара Загора интернационалните симпозиуми по статуя в камък и ситуирани в Станционната градина ще бъдат върнати към нов живот. Това оповестяват от пресцентъра на общинската администрация. 

На днешното съвещание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и просвета основният проектант на Виктория Грозева показа плана за “Паркоустрояване, благоустрояване и възстановяване физическата среда на Станционната градина в град Стара Загора ”. Заложените ремонтни действия плануват да се промени част от съществуващата алейна мрежа. Това постанова преместването на някои от експонираните статуи от преди три десетилетия на нови места. След обсъждане членовете на съвета посетиха парка с цел да създадат по-детайлен разбор, който да помогне за взимане на решение по какъв начин да се разположат творбите на изкуството по най-хубавия метод.

„ Някои от експонатите би трябвало да бъдат отчасти възобновени и почистени от насъбраните през годините замърсявания. По време на идния ремонт на Станционната градина редом със строителните действия ще бъде върнато и художественото лъчение на самите статуи “, изясни заместник-кметът Милена Желева и добави, че след ремонта градината ще стане мечтано място за отдих и отмора на старозагорци. 

„ Трябва да бъдат направени и сложени нови фундаменти на всички монументи и статуи. Причината е, че с течение на времето и под въздействие на климатичните условия огромна част от тях са потънали и основават заплаха “, безапелационен е Милен Алагенски, ръководител на Съюза на българските художници (СБХ) в Стара Загора.
За най-хубавото експониране на скулптурите в самобитната непрекъсната галерия навън публичния съвет, в който влизат отрасловият заместник-кмет Милена Желева, основният проектант Виктория Грозева, началникът на отдел „ Култура “ Диана Атанасова и представители на гилдиите на архитектите, художниците, скулптурите и на професионалните институти за театрални изкуства в Стара Загора, ще излязат със мнение.

Сред 17-те експоната в Станционната градина са мраморните „ Пробуждане “ на Кирил Матеев, „ Вградена фигура “ на Петър Панчев, „ Конник “ на Васил Симеонов. „ Женска фигура “ и „ Акробат “ са направени от варовик и са дело на Стефка Чернаева и Николай Стойчев. В непрекъснатата експозиция могат да се видят и „ Постоянни гости “ на Веселин Костадинов от Варна, „ Прометей “ на родения в Стара Загора Иво Чехларов, „ Капище “ на Георги Петков и „ Полет “ на Илия Върбанов. Тук е и забавната „ Композиция “ от гранит и габро на Петьо Александров, притежател на Голямата премия на Международния симпозиум „ Тракийски конник “. В Града на липите парченце от себе си са оставили и полският създател Ян Войдило със „ Среща “, Анатолий Головин от съветския град Самара с „ Възраждане “, англичанинът Иън Купър с „ Минотавър “, гръцки ваятел с „ Лодка за двама “ и още един съветски създател с мраморния си „ Ангел “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР